“Voorloper verboden door katholieke kerk”
VOORHOUT – Om het 90-jarig bestaan van St. Cecilia Voorhout te vieren, schrijven auteurs Emiel van der Hoeven en André van Noort een jubileumboek. Dit jubileumboek (genaaid gebonden, meer dan 150 pagina’s en deels in kleur uitgevoerd), beschrijft de volledige geschiedenis van de muziekvereniging, aangevuld met meer dan honderd foto’s. Zondag 11 oktober wordt het boek officieel gepresenteerd en tot die tijd kunnen mensen zich voorinschrijven. De auteurs die de komende maanden hun werk afronden, doen samen met boekpromotor Nard Zwetsloot nu alvast een boekje open.
Door Joep Derksen
Vijftien jaar geleden waren er al vergevorderde plannen om Van der Hoeven een jubileumboek te laten schrijven voor het 75-jarig bestaan, maar dat kwam er toen niet van. Er was al veel werk in gestoken, maar dat blijkt uiteindelijk niet verspilde moeite te zijn geweest: het toenmalige manuscript wordt nu gebruikt voor deze jubileumeditie, waarvan de titel al bekend is: “Daar komt de muziek!” Zwetsloot laat weten: “Het huidige bestuur staat volledig achter de publicatie van dit boek en ook financieel is het goed geregeld. Het is leuk dat het boek gezamenlijk wordt opgesteld door André en Emiel. Allebei hebben ze een voorliefde voor historische zaken.”
De kracht van het jubileumboek is dat het niet enkel geschreven is door een professionele auteur, maar ook mede-opgesteld is door een van de muzikanten die al vele jaren lid is van St. Cecilia, in de persoon van Van Noort. Voor wie wordt het boek geschreven? Van Noort: “Voor iedere Voorhouter en niet-Voorhouter die geïnteresseerd is in St. Cecilia; een vereniging die altijd belangrijk is geweest voor het dorp. Of het nu ging om de installatie van een nieuwe burgemeester of de herinrichting van de Jacoba van Beierenweg (1956, JD); de band stond altijd te spelen.
Vaandels
Wordt het boek geschreven in chronologische volgorde, of aan de hand van aparte thema’s? Van der Hoeven: “We lichten er ruim twintig thema’s uit, zoals ‘Het vaandel’, ‘Uniformen’, ‘Organisatie’, ‘Dirigenten’, ‘majorettes’, ‘drumfanfares’ en ‘St. Cecilia Internationaal’. Binnen die thema’s houden we een chronologische beschrijving aan. Zelf houd ik me bezig met de geschiedenis van St. Cecilia tot 1994 en André schrijft over de periode van 1994 tot 2009.” Van Noort vult aan: “Inderdaad, ik heb veel met St. Cecilia meegemaakt en voor mij het is het heel natuurlijk om erover te schrijven. In het boek komen niet alleen de hoogtepunten aan bod, maar ook de minder leuke gebeurtenissen.”
Zoals? “Nou, bijvoorbeeld het afscheid van de majorettes enkele jaren geleden, die in 1976 opgericht zijn.” Komen er ook verhalen of nieuwtjes in het boek te staan, die (bijna) niemand kent? “Zeker, om een voorbeeld te noemen: St. Cecilia werd in 1919 officieel opgericht, maar daarvoor waren de toenmalige leden ook al bezig met muziek maken. De geloofsneutrale muziekvereniging ‘Excelsior’ zou een voorloper van St. Cecilia geweest kunnen zijn: deze vereniging werd verboden door de katholieke kerk. St. Cecilia is begonnen als harmonie, vervolgens is de vereniging doorgegroeid naar tamboers, drumband (in 1962), kwamen de majorettes er in 1976 bij en zijn we sinds 1994 een drumfanfare.
1 Comments:
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Een reactie posten
<< Home