Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 januari 2009

Jan Dik Blaauw beoogd opvolger Heleen Steens

Sassenheimer ervaren bestuurder

TEYLINGEN – Het voormalig Tweede Kamerlid van de VVD, Jan Dirk Blaauw (67), is de gedoodverfde kandidaat om bestuursvoorzitter van de VVD Teylingen te worden. Meer dan twintig jaar heeft hij besluiten genomen over alles wat de Nederlanders aangaat en sinds het voorjaar 2008 woont hij met zijn vrouw in Sassenheim. De huidige VVD-bestuursvoorzitter, Heleen Steens, kan haar functie niet meer combineren met haar werk en gezin en zij heeft Blaauw gevraagd zich kandidaat te stellen. Deze stemde hiermee in en naar verwachting kiezen de VVD-leden hem op 14 januari als nieuwe voorzitter. De hoogste tijd dus voor een eerste kennismaking.

Door Joep Derksen

Blaauw’s cv is indrukwekkend: hij heeft in meer dan veertig jaar een keur aan politieke functies gehad. Zo was hij onder meer voorzitter van de mensenrechtencommissie, lid van het VVD-hoofdbestuur en lid van de Provinciale Staten. Van 1966 tot 2006 was hij VVD-lid, maar dat jaar zegde hij zijn lidmaatschap op. In 2008 hernieuwde hij zijn lidmaatschap weer. Vanwaar die onderbreking? Blaauw lacht: “Ik ben op mijn 25ste lid geworden en vond het op m’n 65ste een goed moment om het lidmaatschap op te zeggen.” Hm, dat klinkt niet echt overtuigend. Had het niets te maken met de polemiek rond Geert Wilders of Rita Verdonk? De beoogd voorzitter laat weten: “Ik zal het zeggen. Het is ook niet iets om me voor te schamen. Ik ben gaan shoppen bij Marco Pastors (EenNL, red.), die een heel goed verkiezingsprogramma had. Vrienden van me bleven me vragen om weer VVD-lid te worden en dat heb ik dus gedaan.”

Waarom is Blaauw de juiste man voor de opengevallen positie? “Of ik dat ben, moet nog blijken. Ik neem de taken van de huidige voorzitter over tot in ieder geval na de verkiezingen van 2010 en zal me onder meer bezig houden met de selectie van de kandidaten. Ook wil ik dat de VVD Teylingen meer gaat groeien in leden en qua stemmenaantal. Zo’n 10 tot 12 zetels bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is mijn streven. Ook vind ik het een goede zaak dat het bestuur aanwezig is bij fractievergaderingen en andersom en ik vind het een prioriteit om enthousiaste jongeren warm te maken voor de politiek. Ik wil bij deze laten weten dat ik zelf absoluut geen ambitie heb om in de gemeenteraad te komen of wethouder te worden. Die functies komen aan de volgende generatie toe.”


Tot slot: welke politieke ontwikkeling gaat Blaauw aan het hart? “In de overheidssector moeten mensen gemakkelijker vervangen kunnen worden als ze fouten maken. We zijn te bang om hogere ambtenaren aan te pakken en dat verstard de bestuurskracht van de gemeente.” Hij vervolgt over de lokale problematiek: “Kijk eens naar het hart van Voorhout: het is zonde zoals dat eruit ziet en het is een absolute noodzaak dat de noordelijke randweg er komt. De wethouder die dit onder zijn verantwoordelijkheid heeft of zal hebben in de periode na 2010 moet dit realiseren. Dit kan gebeuren door te zorgen voor ruimhartigere vergoedingen aan particulieren. Daarnaast moeten projectontwikkelaars zich terughoudender opstellen, maar dat gebeurt vast niet.”