Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 januari 2009

Schelberg strijdt tegen angst voor herindelingspook

Gemeentelijke nieuwjaarsreceptie goed bezocht

TEYLINGEN – Honderdvijftig flessen wijn, enkele fusten bier en veel jus d’orange stonden maandag 5 januari klaar voor de bezoekers van de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie. Meer dan honderd Teylingers gaven elkaar de beste wensen en burgemeester Sander Schelberg hield zijn traditionele Nieuwjaarsspeech.
Door Joep Derksen
In het bestuurscentrum waren enkele bezienswaardigheden te genieten, zoals het levensechte stilleven “Het Oestereetstertje van Jan Steen”. Ook overhandigde Ard van der Steur, fractievoorzitter van de VVD, de al even traditionele Kerstwensboom aan Schelberg. In zijn speech somde de burgervader onder meer enkele gemeentelijke verworvenheden van 2008 op. Zo memoreerde hij aan de opening van de Leo Kannerschool voor leerlingen met gedragsproblemen, het op de orde hebben van de gemeentelijke financiën en het behalen van de 20ste plaats in de Elsevier-competitie voor de gemeente waar het goed wonen is.
Verder stelde Schelberg: “Onze schaal is goed te noemen, maar ik merk wel dat 35.000 inwoners een ondergrens is. Big is niet altijd beautiful, maar wel beter werkbaar. Met name de schaal van de Bollenstreek kan krachtiger. Tegen de andere gemeenten zou ik willen zeggen: ‘Laat het herindelingsspook u niet verwarren!’ Samenwerking is naar mijn mening een voorwaarde voor zelfstandigheid. De aanpak van de Greenport Ontwikkelings Maatschappij is zo’n voorbeeld. Macht aan elkaar afstaan is niet erg of pijnlijk, als je maar beseft dat het gemeenschappelijke resultaat telt. We moeten nu aan die projecten vast blijven houden, ook als ze ons niet helemaal zinnen. En dat zeg ik tegen alle deelnemende gemeenten.”
Brandweer
De burgemeester vervolgde: “Sinds 1 januari zijn er in de regio van Hillegom tot Schoonhoven 28 gemeenten die samen de veiligheid voor hun inwoners oppakken, onder de noemer van de Veiligheidsregio. In het eerste kwartaal van dit jaar wordt aan de burgemeester en gemeenteraden het voorstel voorgelegd om de gehele brandweerzorg over te dragen aan de gezamenlijke regio. Een besluit dat we niet makkelijk moeten nemen, en wat mij betreft zal de vrijwilligheid een belangrijke voorwaarde blijven.” “Op het economische vlak is het tijd voor daden. Ik stel voor dat we samen met de Rijnstreek een man of vrouw aanstellen die bij bedrijven en overheden gaat leuren en trekken aan de herstructurering van de bedrijventerreinen. Allen al daarvoor hebben we natuurlijk ook de Provincie nodig. Ik ga daar aan trekken.”
De 19-jarige Marlot Meddens uit Voorhout ontving de sportprijs: zij werd in augustus Nederlands Kampioen tennis. De Stichting Welzijn Ouderen Teylingen mocht de Aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen.