Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2009

Geen OZB vrijwaring voor monumenteneigenaren

LISSE – Het is niet mogelijk om de eigenaren van de eind 2008 nieuw bekend gemaakte monumenten te vrijwaren van OZB-belasting. Zij dienen de belasting eerst te betalen, waarna het bedrag weer kan worden teruggevraagd van de gemeente. Dit maakte wethouder Guus Mesman (PvdA) vorige week bekend.
Hij reageerde hiermee op een vraag van commissielid Gerben Cozijnsen (CDA) tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën van 8 oktober 2008. ‘Op grond van de Verordening Onroerendezaakbelastingen dient een belasting te worden geheven. De OZB kan op grond van deze verordening niet worden kwijtgescholden. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht, de Kaderverordening subsidies en uitvoeringsregels en de Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Lisse 2009 dient een subsidie te worden aangevraagd en wordt een besluit genomen de subsidie toe te kennen. Verrekening van de OZB met de monumentensubsidie ter hoogte van het eigenarengedeelte is onrechtmatig en kan juridisch niet. Voor de aanvraag van de subsidie is er een eenvoudig aanvraagformulier en –procedure.’