“Het bouwen is leuker dan de optocht zelf”
Door Joep Derksen
De Tulpkabouters, een team van twaalf tienerjongens en –meisjes, zijn bijvoorbeeld al sinds begin januari bezig om het Shrek-thema te verlevendigen. Een van de bouwers, Bart Vreeken, laat weten: “Deze creatie hebben we zelf bedacht en ontworpen. Het kasteel symboliseert het huis van de prinses en ook hebben we het huisje van Shrek zelf gebouwd. Daarnaast maken we ook een draak en een ezel en die hopen we zondag 15 februari af te krijgen.”
Wat is er zo leuk aan het bouwen van een wagen voor de carnavalsoptocht? Je steekt er uren, dagen, weken in, gaat vervolgens meerijden in de optocht en daarna wordt alles weer afgebroken. Vreeken: “Het is leuk en gezellig om met elkaar te bouwen en bovendien ben je van de straat. Daarnaast krijg je veel waardering voor je werk. De mensen herkennen je als individu en als groep. Maar het belangrijkste is dat we lekker klussen en bezig zijn. Het rijden in de optocht is leuk, maar eigenlijk is het bouwen leuker dan de optocht zelf.”
Verslavend
Andere wagenbouwexperts zijn de mensen van FF Gauw. Zij doen al voor de (circa) achtste keer mee, zo laat een van hen, Jeroen Damen, weten. In 2008 behaalde FF Gauw de eerste prijs bij de wagens met hun thema “50 jaar smurfen”. Met welke wagen zijn team dit jaar komt, wil Damen tot het laatste moment geheim houden, zo laat hij weten.
“Dit jaar is het thema wat actueler, maar wat het precies is, dat willen we niet vertellen tot de optocht is begonnen. Wel kan ik een tipje van de sluier oplichten: het heeft te maken met de economische crisis, maar dan wel met een ludieke twist.” Hebben jullie er lang over nagedacht om het thema te bedenken? “Nee hoor, het duurde in totaal één brainstormavond in de kroeg. De beste ideeën hebben we uitgewerkt en daar zijn we mee aan de slag gegaan.” Gingen daar veel biertjes aan vooraf? “We hebben de rekening wel gezien, maar hoeveel we hebben genuttigd, dat ben ik maar snel vergeten.”
Wat is er zo leuk om aan de carnavalsoptocht deel te nemen? “De reacties van het publiek zijn onze belangrijke stimulans om te blijven meedoen. Het is geweldig de mensen te zien genieten van wat je gemaakt heb en te kijken naar hun verbaasde blikken over hoe alles beweegt. Meedoen aan de optocht is verslavend: we doen het nu voor circa het achtste jaar. Halverwege januari zijn we met een groep van twintig mensen (in de leeftijd van 21 tot 36 jaar) begonnen met bouwen, waarvan de harde kern bestaat uit zo’n zeven personen die veel van het bouwwerk doen. Je moet bouwers en meelopers hebben, zeggen we gekscherend tegen elkaar.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home