Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 februari 2009

“Het bouwen is leuker dan de optocht zelf”

NOORDWIJKERHOUT – Verschillende bouwteams van carnavalswagens zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om de meest mooie creatie te realiseren. Ook een week voorafgaand aan de carnavalsoptochten wordt er driftig gezaagd, getimmerd en geschilderd.

Door Joep Derksen

De Tulpkabouters, een team van twaalf tienerjongens en –meisjes, zijn bijvoorbeeld al sinds begin januari bezig om het Shrek-thema te verlevendigen. Een van de bouwers, Bart Vreeken, laat weten: “Deze creatie hebben we zelf bedacht en ontworpen. Het kasteel symboliseert het huis van de prinses en ook hebben we het huisje van Shrek zelf gebouwd. Daarnaast maken we ook een draak en een ezel en die hopen we zondag 15 februari af te krijgen.”

Wat is er zo leuk aan het bouwen van een wagen voor de carnavalsoptocht? Je steekt er uren, dagen, weken in, gaat vervolgens meerijden in de optocht en daarna wordt alles weer afgebroken. Vreeken: “Het is leuk en gezellig om met elkaar te bouwen en bovendien ben je van de straat. Daarnaast krijg je veel waardering voor je werk. De mensen herkennen je als individu en als groep. Maar het belangrijkste is dat we lekker klussen en bezig zijn. Het rijden in de optocht is leuk, maar eigenlijk is het bouwen leuker dan de optocht zelf.”

Verslavend

Andere wagenbouwexperts zijn de mensen van FF Gauw. Zij doen al voor de (circa) achtste keer mee, zo laat een van hen, Jeroen Damen, weten. In 2008 behaalde FF Gauw de eerste prijs bij de wagens met hun thema “50 jaar smurfen”. Met welke wagen zijn team dit jaar komt, wil Damen tot het laatste moment geheim houden, zo laat hij weten.

“Dit jaar is het thema wat actueler, maar wat het precies is, dat willen we niet vertellen tot de optocht is begonnen. Wel kan ik een tipje van de sluier oplichten: het heeft te maken met de economische crisis, maar dan wel met een ludieke twist.” Hebben jullie er lang over nagedacht om het thema te bedenken? “Nee hoor, het duurde in totaal één brainstormavond in de kroeg. De beste ideeën hebben we uitgewerkt en daar zijn we mee aan de slag gegaan.” Gingen daar veel biertjes aan vooraf? “We hebben de rekening wel gezien, maar hoeveel we hebben genuttigd, dat ben ik maar snel vergeten.”

Wat is er zo leuk om aan de carnavalsoptocht deel te nemen? “De reacties van het publiek zijn onze belangrijke stimulans om te blijven meedoen. Het is geweldig de mensen te zien genieten van wat je gemaakt heb en te kijken naar hun verbaasde blikken over hoe alles beweegt. Meedoen aan de optocht is verslavend: we doen het nu voor circa het achtste jaar. Halverwege januari zijn we met een groep van twintig mensen (in de leeftijd van 21 tot 36 jaar) begonnen met bouwen, waarvan de harde kern bestaat uit zo’n zeven personen die veel van het bouwwerk doen. Je moet bouwers en meelopers hebben, zeggen we gekscherend tegen elkaar.”
Gaan jullie dit jaar weer voor de eerste prijs? “Dit jaar hebben we onszelf de druk minder opgelegd. Nu zijn we minder fanatiek als het jaar ervoor. We hebben twee keer meegemaakt om winnaar te zijn. Dit jaar hebben we wat minder tijd, we worden wat ouder en de prioriteiten gaan ook anders liggen.” Betekent dit dat we FF Gauw in 2009 voor het laatst zien? “We zeggen ieder jaar dat dat het laatste jaar is, maar plakken er toch ieder jaar weer een jaar aan vast.”