Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2009

“Vooruit met die geit!”

Edith Wolvers beste kuipzwammer

VOORHOUT – Edith Wolvers gaat de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke winnaar van het kuipzwammen. Dat niet alleen, ze overklaste haar spitsvondige concurrenten op alle fronten: niet alleen sleepte ze de juryprijs binnen, maar ook was ze de allereerste winnaar van de dit jaar ingestelde Ferrie Knop Publieksprijs: een eerbetoon aan de enkele jaren geleden overleden journalist van “De Voorhouter”. Ferrie deed zelf 16 keer mee aan het kuipzwammen en was in 2002 voor het laatst de winnaar.

Door Joep Derksen

De openingszwam is traditioneel voor de nieuwkomer en dit jaar was het John Voordouw, een bekend slager, die zich uitte als zijn alterego “Paul”. Hij stelde onder meer: “Ik word regelmatig bezocht door ongewenst bezoek, maar ik zal u ontvangen met kogelbiefstuk.” Over een andere criminele activiteit: “Ik weet ook wie die haan van de toren gestolen heeft: dat was de Haan Kidnap Vereniging, oftewel de HKV.” Voor pastoor Van Vliet had “Paul” in ieder geval een grote pot poetsmiddel om de haan te poetsen en burgemeester Sander Schelberg (“Mijn drie favoriete schrijvers zijn Bomans, Bomans en Bomans”) kreeg een boek van Bomans. Hij eindigde zijn betoog met een dichtode aan Ferrie Knop, getiteld: “Jou vergeten zullen we nooit meer.” De door Voordouw gesponsorde Ferrie Knop Publieksprijs onthulde hij ook: het was heel toepasselijk een helm op een paal, als ode aan Ferrie die altijd op zijn brommer door het Voorhoutse dorp reed.

De tweede zwammer, Bert Pilaszek, kwam op als haan: “Het was een lekker gevoel om van het kruis getild te worden, al moest ik schrikken toen ik bij John Voordouw de kippengril voor het raam zag staan. Ook merkte ik dat er door het rookverbod geen gerookte makreel meer te krijgen is bij Vishandel Klok. Nu staat er een Haagse haan op de spits en ik word straks in de kerk gepleurd.” Bert ging verder als zichzelf en vertelde over het drugscafe Merlijn: “Is dat op last van de burgemeester gesloten of was de burgemeester zo lastig?” In ieder geval is Ted Maat blij: hij verkoopt opeens een hoop meer champignons.” Over de nieuwe Aldi: “Wat hangt daar een sfeertje: ze kunnen daar zo een hoekje met grafzerken inrichten. Bij de kassa leg je al je boodschappen op de band, waarna ze er na het scannen afflikkeren.”

De winnares van de avond, Edith Wolvers, liet zich niet onbetuigd. Ze kwam op als Bartholomea, de zus van de Theo en Thea, die de pastoor in zijn huishoudelijke werk ondersteunt. “In Parijs hebben ze de klokkenluider van de Notre Dame, maar wij hebben de klokkenpikker van Rotterdam. Eerst was de klok van de kerk weg en nu is ook de klok van het gemeentehuis verdwenen.” Over de nieuwe Grote Bok, Willem Vogels: “Dat is zo’n leuke man: ik zou wel een potje met hem willen … ehm … koken.” En Prins Frits vertelde na het wat gewaagde‘Let me entertain you’-optreden van de Geitjes tegen zijn vrouw (en Prinses) Renée: ‘Vooruit met die geit!’.” Wolvers vervolgde: “Dat mortuarium naast de kerk wordt wel mooi, maar het is wel een dooie bedoening. Ook de oudjes gaan met Pasen weer terug naar de nieuwe hoge Agnes Plus Plus, of ze nu dement zijn of niet dement. Weet u trouwens wat het voordeel is van dement zijn? Je kunt je eigen paaseitjes verstoppen.”

Na de Noordwijkerhoutse gastzwammer Jantje Meeuwenoord, die als pastoor Quant het publiek vermaakte, was het tijd voor Haagsche Jan Regeer, de kuipzwamwinnaar van vorig jaar: “De Voorhoutse haan zegt ‘Kukelu, kom alsjeblieft je bed uit nu’, maar de Haagse Haan op de kerktoren roept: ‘Kukelekaaaa! Rot op uit je nest en gaaauuu!’. Hij ging in op de actualiteit, zoals “al die schijtregels van de regering”, de twee afvalbakken voor de deur en het rookverbod: “In het café ruik je nu alle luchies. Vroeger kon je nog een poepie laten in de kroeg, maar nu ruik je alles.” Over de kinderbrandweer: “Binnenkort worden alle bolknakken uitgespoten met supersoakers.” En voor de milieustraat in Teylingen had Jan maar een woord over: “Achterbaks”.
Waar in voorgaande jaren alle mensen van het publiek een stem mochten uitbrengen, zaten er dit keer elf mysterie juryleden in het publiek die mochten beoordelen wie de Ferrie Knop Publieksprijs mocht ontvangen. Met bijna de helft van de stemmen was dit, tot haar grote verbazing, Edith Wolvers. Daarna bleek dat de “officiële” jury het met de publiekskeuze volledig eens was. Edith zorgde voor een “clean sweap” en mag zich een jaar lang de beste kuipzwammer van Voorhout noemen.