Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2009

“Schietongelukken gebeuren door niet-geoefende mensen”

Schietverenigingen hanteren strikt wapenbeleid

STREEK – De schietpartij in het Duitse Winnenden, waarbij een 17-jarige jongen maar liefst vijftien scholieren en volwassenen vermoordde, heeft de discussie doen oplaaien over wapenbezit. De vader van de jongen was lid van een schietvereniging en was gerechtigd om een wapen in huis te hebben. Op deze manier kon de dader zijn plannen uitvoeren. De regels omtrent het wapenbezit zijn in Nederland echter veel strenger en de schietverenigingen voeren een zeer strikt en controlerend beleid, zo laten de schietverenigingen van Noordwijk en Katwijk weten.

Door Joep Derksen

In eerste instantie zijn de beide schietverenigingen logischerwijs wat terughoudend wanneer hen gevraagd wordt een reactie te geven op het Duitse schietincident. De verzekering dat het artikel geen opruiende inslag heeft, maar juist moet dienen om meer achtergrondinformatie te geven over de wijze van opereren van de schietverenigingen trekt hen echter over de streep. Peter Verhoef, secretaris van schietvereniging S.V. Katwijk, informeert: “Intern gaan we zeer consciëntieus om met onze 120 leden en wijzen we hen op hun plichten. Wij zorgen ervoor dat de mensen zeer verantwoordelijk met hun spullen omgaan.”

Hij vervolgt: “Het is heel triest wat er gebeurd is. Wereldwijd heb je af en toe een incident dat iemand handelt, zoals hij niet hoort te handelen. Als hij een auto had gebruikt, had hij ook slachtoffers kunnen maken. Hier gaat het om mensen in een gezinssituatie die problemen hebben. Wat die problemen zijn, daar weten we nog te weinig van. Maar zeker is, dat daar niet adequaat op gereageerd werd en dat was het probleem. Die jongen is gestopt met medicijngebruik en dat kan agressieve reacties geven. Het gebeuren is heel droevig, maar om dat aan de schietsport te koppelen, gaat me te ver.” Verhoef besluit: “Wij hebben strenge regels. De verlofhouder voor het bezitten van een wapen is de enige die ook verantwoordelijk is voor het wapen. Hij moet zich dan ook consciëntieus gedragen. Zelf heb ik de sleutels van de kluis dag en nacht bij me. Geen van mijn gezinsleden kan hier bij.”

Licentie

Emile Schippers is penningmeester van de Noordwijkse schietvereniging Blijf voor ’t Land. Hij laat weten: “De landelijke richtlijnen worden stringent nageleefd. Iemand die een licentie heeft om een wapen thuis te hebben, moet dat wapen achter slot en grendel opslaan. Deze kluis mag alleen toegang bieden aan degene die een licentie heeft. Dus ook de (e)ega’s en kinderen zijn niet bevoegd om kluizen open te maken
Het wordt in NL door de politie goed op gecontroleerd. Alle schutters krijgen eens in de zoveel tijd onverwacht bezoek van de politie om te kijken of het wapen opgeslagen is.”

Bij de leden van “Blijf voor ’t Land” heeft maar 15% een eigen vuurwapenvergunning; de meesten schieten met verenigingsvuurwapens. In Nederland moet je tenminste een jaar lid zijn van een schietvereniging alvorens je een aanvraag voor een vergunning kunt indienen. Je hebt dan een verklaring nodig van het bestuur nodig om aan te tonen dat ze er achter staan. Je krijgt uitsluitend een vergunning voor wapens waarmee je oefent op de schietvereniging. Schippers: “Bij onze vereniging is het zo dat mensen twee jaar lid moeten zijn. Wij zijn als vereniging dus zelfs wat strenger. Het aantal aanvragen dat we krijgen is ook heel beperkt; we hebben een heel laag eigen wapenbezit van minder dan 15%. Ik heb ook geen vergunning en heb er geen behoefte aan. Onze vereniging heeft voldoende materiaal om te kunnen schieten. Als het bestuur meent dat iemand privé-problemen heeft en niet lekker in zijn vel zit, wordt er ingegrepen. Je kunt zo’n persoon dan tijdelijk uitsluiten van het wapengebruik. Als iemand een misdrijf begaat, wordt hij geroyeerd.”

Rozen

Het nieuws over de schietpartij in Duitsland vond Schippers “verschrikkelijk. Het is heel slecht als signaal voor de schietsport in Nederland. Je krijgt er allerlei vragen over, al is dat niet erg. We hebben het hier goed georganiseerd en niets te verbergen. Het is goed te benadrukken hoe goed we het in Nederland hebben georganiseerd. Binnen onze vereniging hebben we allemaal heel serieuze sportschutters. Schieten is een heel serieuze sport: we schieten op papieren kaarten, op rozen en proberen dan zo’n hoog mogelijke score te hebben. We hebben niets met schieten zoals op computerspelletjes gebeurt. Dat soort mensen hebben we niet als lid. We hebben jongeren als lid, maar die jeugd schiet met luchtdrukwapens en wapens die van de vereniging zijn. Ze worden voordat ze een wapen mogen hanteren goed onderricht over hoe ermee om te gaan. De mogelijke ongelukken met wapens gebeuren juist bij mensen die niet goed geoefend zijn.”
Voor meer informatie: www.knsa.nl.