Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 april 2009

Bespreking Sportlaan in beslotenheid

LISSE – ‘Ik ben voor het bespreken in openbaarheid, maar er zijn uitzonderingen waarbij we in beslotenheid moeten praten.’ De ontwikkeling rondom de Sportlaan is zo’n uitzondering. Het presidium besloot maandag 6 april om niet alleen in de commissievergadering, maar ook in de raadsvergadering in beslotenheid over dit onderwerp te praten. Dat de democratische controle hieronder lijdt, werd door een meerderheid van de presidiumleden voor lief genomen.

Wethouder Bas Brekelmans (VVD) gaf de redenen aan waarom de gemeentelijke ambtenaren niet wilden dat er in het openbaar over de Sportlaan wordt gesproken: ‘Een aantal bespreekpunten zijn met het Fioretti College en Stek nog niet helemaal afgerond. We kunnen het niet in het openbaar hebben over de financiële kant van de zaken en hoe we hiervoor dekking kunnen krijgen. Om een betere communicatie te krijgen, hebben de ambtenaren een communicatieplan opgesteld. Volgens dit communicatieplan wil de gemeente heel zorgvuldig informatie verstrekken en hierdoor moet niet eerst gegevens in de krant verschijnen.’ Met dit communicatieplan wordt de journalistieke controle dus zorgvuldig de nek omgedraaid.
Presidiumlid Levien de Braal (D66) gaf aan: ‘Ik ben niet overtuigd door deze drie argumenten. In de commissie kunnen we het besloten deel houden, maar de gemeenteraad kan openbaar, op voorwaarde dat we afspraken maken over waar je het wel of niet over hebt, zoals de cijfers.’ Zijn collega Dolf Kistemaker (PvdA) vroeg zich retorisch af: ‘Kunnen we op een zinvolle wijze discussiëren als niet alles besproken kan worden?’ Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA): ‘Een discussie met de handrem erop lijkt me niet verstandig. Dat wordt een theaterstuk.’ Burgemeester Corrie Langelaar voltooide het vonnis: ‘Doe het besloten, anders gaan we met z’n allen de boot in als er opmerkingen geplaatst worden die niet gezegd hadden mogen worden.’