Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2009

“Renovatie Herenstraat zonder verkeersoplossing is weggegooid geld”

VOORHOUT – Met de prikkelende titel “Voorhout, poort van de Bollenstreek” verwachtte de stamtafel dat de politici zich zouden verdringen om hun zegje te doen. Dat viel tegen, want geen enkele Teylingse volksvertegenwoordiger nam de moeite om zijn of haar visie te geven over de ontwikkeling van het dorp Voorhout. Laat staan over de fusiemogelijkheden van Teylingen met de omliggende gemeenten. De voorzitter van de stamtafel had een suggestie: “De volgende keer lokken we de politici met gratis drank!”

Door Joep Derksen

Het hoofdonderwerp van gesprek was deze maand de gemeentelijke plannen voor het herinrichten van de Herenstraat. “Als je niets doet, bereik je ook niets”, vond de een en hierop was weinig weerwoord. Maar vormgeving van de plannen kreeg geen positief oordeel van de meerderheid van de stamtafelaars: “Het aanpakken van de herenstraat zonder te zorgen voor een oplossing voor het verkeer, is weggegooid geld. Een goede doorgaande verbinding in de vorm van de noordelijke randweg is de eerste voorwaarde om te realiseren dat de Herenstraat een echte winkelstraat kan worden. Niemand wil winkelen tussen de uitlaatgassen van de in de file staande auto’s. Zorg eerst voor de verkeersdoorstroming en pak dan pas de Herenstraat aan.”

Waarom heeft Sassenheim wel een mooi winkelcentrum en moet Voorhout zich behelpen met de winkels die zorgen voor de basis levensbehoeften? “Nu is Voorhout qua hoogte van het inkomen de 13de gemeente van Nederland, maar in het verleden zat de koopkracht van de mensen in Sassenheim en dat wreekt zich nog steeds. In Sassenheim is er een winkelstraat met woningen daarboven, maar hier in Voorhout hebben we een woonstraat met winkels ertussen.” Toch gloort er licht aan de horizon: “Nu al zien grote winkelketens als de Zeeman, Hema, Blokker en Kruidvat mogelijkheden voor deze straat. Voorhout is een woongemeenschap en dat zorgt voor omzet. Als de Herenstraat aangepakt wordt, dan passen de winkels zich daarna ook aan. Het zal geen Kalverstraat worden, maar het moet toch mogelijk zijn om hier een schoenenwinkel te laten bestaan, waar je dan wel schoenen voor minder dan 200 euro kunt kopen.”
Tot slot kwam de afvalproblematiek ter sprake: “Het lijkt wel of de klanten van een grote supermarkt kwistig verpakkingen rondstrooien van hun zojuist gekochte producten, zodra ze naar buiten komen. Hebben we wel grip op het afvalprobleem?” Een ander: “Tegenwoordig moet alle afval apart ingezameld worden: schoenen, kleren, tuinafval, plastic, glas: je hebt ondertussen twintig verschillende bakken nodig om het afval gescheiden in te zamelen: zo creëer je je eigen milieustraat!” De volgende stamtafel vindt twee dagen na de Europese verkiezingen plaats: zaterdag 6 juni vanaf 16:30 uur in café Boerhaave.