Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 september 2009

Millennium Mars vraagt aandacht voor zwangerschapssterfte

VOORHOUT – Een serieuze tint werd aan de najaarsfeesten vanwege de Moeders Millennium Mars Simavi. Tientallen moeders en een enkele vader lopen een estafette langs de Millennium gemeenten om aandacht te vragen voor de honderdduizenden vrouwen die jaarlijks sterven door zwangerschap. Symbolisch werd een uur gelopen om het einddoel aan te geven: ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen waar ook ter wereld binnen een uur bij een medische post kunnen zijn.

Door Joep Derksen

Niemand minder dan Dieuwertje Blok, onder meer bekend van het Sinterklaasjournaal, opende het evenement samen met wethouder Henriëtte Wilbrink. Blok liet onder meer weten: “Doel van deze dag is aandacht te vragen voor het vijfde Millenniumdoel: het terugdringen van moedersterfte in ontwikkelingslanden. Van alle millenniumdoelen is de ontwikkeling op dit gebied het slechtst. Zelf heb ik heerlijk twee keer thuis kunnen bevallen, met de wetenschap dat er een ziekenhuis dicht in de buurt was, mochten er complicaties zijn. Maar dat geldt niet voor miljoenen moeders. De Millennium Mars die we hier en in andere gemeenten door heel Nederland houden is dan ook niet om geld in te zamelen, maar om aandacht te vragen voor de moeders. De moedersterfte moet worden teruggebracht.”
Wilbrink voegde hier aan toe: “De Millennium Mars is een mooi onderdeel van de feestweek, want er wordt op een goede manier aandacht gevraagd voor deze problematiek. We gaan een uur wandelen; er wordt namelijk naar gestreefd om in ontwikkelingslanden de medische posten binnen een uur bereikbaar te hebben.” Blok: “Iedereen is nodig om hier verandering in aan te brengen. We eindigen deze Millennium Mars op zaterdag 26 september bij Bert Koenders in Den Haag.” Vervolgens liepen tientallen Voorhouters 60 minuten lang door het dorp, al genietend van de Boerhaavetuin, kermisfaciliteiten en de medische faciliteiten die in Voorhout volop aanwezig zijn. Voor meer informatie: www.estafettevoorwereldmoeders.nl.