Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 september 2009

“Nu nog een nieuw zwembad”

De Cuyl is eerste klimaatvriendelijke sporthal

OEGSTGEEST – De opening van Sporthal De Cuyl op zaterdag 29 augustus was niet alleen een sportief hoogtepunt, maar voor enkele betrokkenen ook een politiek hoogtepunt. Meer dan 150 mensen waren aanwezig om de openingshandeling mee te maken: het voltallige college van burgemeester en wethouders liet zien hoe bedreven ze waren (of niet) met de nieuwste rage: de footchi.

Door Joep Derksen

Het moet gezegd, er was geen wanklank te horen tijdens de opening van de hal. De bezoekers waren vol lof over deze jongste sportfaciliteit. “Het is een mooie, strakke hal”, liet de een weten. “Aan de letters aan de buitenkant van het gebouw zal het niet liggen”, complimenteerde een vrouw. Binnen was een deel van de gymzaal afgescheiden voor de openingshandeling, waar Ton Haagmans, directeur van Vaessen Bouw, als eerste een certificaat overhandigde aan wethouder Sport Eric Mackay. Haagmans liet weten: “Dit is de allereerste sporthal met een groen A-label dat in Nederland is opgeleverd. De keuze van Oegstgeest voor deze klimaatvriendelijke sporthal getuigt van lef.”

Mackay informeerde de aanwezigen: “Wij zijn als Oegstgeest enorm trots op deze prachtige sporthal; hij is groot, van alle gemakken en de modernste apparatuur voorzien en is op te delen in maar liefst drie sportzalen. Vanuit de sfeervolle kantine hebben de bezoekers goed zicht op de zaal en de frituur is van uitstekende kwaliteit. Dat heb ik persoonlijk geïnspecteerd. Hoe dan ook, ik denk dat we met deze sporthal de breedtesport in Oegstgeest weer verder kunnen stimuleren. Je kunt ook zeggen dat wij met deze sporthal de hoogste sport van de ladder hebben bereikt.”

Op de vraag hoe de gemeente deze miljoenen kostende sporthal heeft kunnen betalen, antwoordt Mackay: “De nabijgelegen nieuw gebouwde huizen zijn de financiële dragers van dit project, dat we budgettair neutraal hebben opgesteld. Nu al wordt de sporthal veel gebruikt. Overdag is de bezettingsgraad door de scholen 33% en voor de winter hebben we al een bezettingsgraad van 95%.”

Hoogtepunt

Is de opening van sporthal De Cuyl het politieke hoogtepunt van Mackay? “Dat kun je wel zeggen. Je kunt als wethouder maar één keer in je leven een sporthal openen. Wel hebben we als gemeente nog ambitie voor een nieuw zwembad, dat naast het bestaande zwembad komt te liggen.” Met een kwinkslag: “Voor de realisatie van De Cuyl verdient de gemeenteraad natuurlijk een compliment. Ik doe nu natuurlijk aardig tegen hen, want begin volgend jaar zijn de benoemingen van de wethouders weer aan de orde. Ik ben voor de volgende raadsperiode inderdaad beschikbaar als wethouder.”
Na de openingshandeling waarbij Mackay en zijn collegecollega’s footchi’s (een soort voet- en handshuttles) naar het publiek gooiden en schopten, gaven drie sportverenigingen een demonstratie van hun activiteiten. Het spits werd hierbij afgebeten door de jongedames van gym- en atletiekvereniging OGAV, waarna de schermvereniging AEW de fijne kneepjes van het steken liet zien. Tot slot toonden de spelers van de BVO een strak staaltje basketbal. Aan het eind van het evenement was het duidelijk: sporthal De Cuyl aan de Voskuyl 36 is er klaar voor om een echte sporthal te zijn die binnenkort, net als alle andere sporthallen, zal ruiken naar een mengeling van zweet, shampoo, oude sportschoenen en vieze T-shirts.