Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 oktober 2009

Zwaardgevechten en rondvliegende pijlen

Middeleeuwen herleven bij Ruïne van Teijlingen

TEIJLINGEN – Het ging er heet aan toe in het Teylingse buurtschap Teijlingen: ridders, herauten, voetvolk en Jacoba van Beijeren toonden hoe het leven zich in de middeleeuwen voltrok. En waar kan zo’n evenement beter plaatsvinden dan bij de ruïne van Teijlingen? Een gebeurtenis vol met middeleeuwse kleding, gebruiken, gewoonten en afzwaaiende pijlen.

Door Joep Derksen

De kasteelheer van Teijlingen laat weten over de dag zelf: “Er is van alles te zien, variërend van twee demonstraties van een belegering van de ruïne, tot aan het afschieten van waterzakjes met een trabuge, een grote katapult. Ook Jacoba van Beieren is er, samen met de Kabeljauwen en de Hoeken. De Kabeljauwen proberen Jacoba te kidnappen en de Hoeken proberen dit te voorkomen. Later op de dag is er tevens een kinderbattle, waarbij de kinderen uiteraard de volwassen soldaten verslaan.”

Boogschutters

Het was de week van de geschiedenis en bij de ruïne werd dit onder meer uitgebeeld in het pijl en boog schieten. Een twintigtal boogschutters stelden zich onder de muur van het slot op en schoten hun pijlen richting twee houten doelen. Zo’n dertig meter daarachter zat het publiek massaal op de tribune te kijken naar de verrichtingen van de boogschutters. Zij verrichtten hun werk goed, te goed zelfs. Sommigen van hen bleken hun pijlen dermate ver te kunnen schieten dat minimaal twee pijlen zeer dicht bij de tribune kwamen. Ook scheerde een pijl tussen het kijkende publiek door dat naast de tribune stond. Nog voordat deze show was afgelopen op zondagochtend 25 oktober, was de tribune bijna helemaal leeg.

Lopend over het terrein bij de ruïne was er verder inderdaad van alles te beleven: 149 re-enacters – “Noem ons geen acteurs!” – speelden de Middeleeuwse geschiedenis na, soldaten hielden zwaardgevechten en het voetvolk hield zich voornamelijk bezig met koken en braden. Het 1.400-koppige publiek kon de twee weekenddagen ook actief participeren: kinderen bakten brood en volwassenen genoten van Jacoba Blond bier.

Soeplepel

Veel bezoekers reageerden enthousiast op wat ze zagen. Een jongetje riep, al rennend, naar zijn moeder: “Mamma, ik wil daar kijken: die soldaten zijn ook aan het vechten!” De tweeling Suzanne en Marloes (13) bezochten het evenement zowel zaterdag als zondag. Ze hadden de smaak namelijk goed te pakken en gebruikten deze dagen om een soepkom uit hout te schrapen en met een mes een echte houten lepel te creëren. Suzanne laat weten op de vraag of ze ook in de Middeleeuwen had willen leven: “Ik vind dit wel leuk om te doen, maar ik had niet in de huizen van toen willen wonen: die waren veel te koud.” Over het maken van de soeplepel: “Ik maak een mooi exemplaar voor mijn oma. Zij maakt namelijk lekkere soep en dus verdient ze een mooie lepel.” Marloes en Suzanne krijgen binnenkort ongetwijfeld een extra bord soep van hun grootmoeder.

Ook het echtpaar Alex en Colleen Cropp is enthousiast als ze samen met hun kinderen over het terrein lopen. “Het is hier geweldig: iedereen is gekleed in de juiste kledij van toen en voor de kinderen is er volop ruimte om rond te rennen. Het is fijn voor ons allemaal.”