Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 november 2009

Gescheiden kunststofinzameling

LISSE – Vanaf 1 januari 2010 wordt het kunststof afval gescheiden ingezameld. De inwoners ontvangen hiervoor plastic zakken die tweewekelijks door de Meerlanden worden afgehaald. De gemeente verwacht dat ieder huishouden jaarlijks gemiddeld 18,5 kg aan kunststof gescheiden inzamelt. Wethouder Jan Kippers (CDA) liet dinsdag 10 november weten: ‘We moeten allemaal meewerken aan een schonere en betere wereld.’

De rijksoverheid legt de gemeenten op dat vanaf volgend jaar het gescheiden inzamelen van kunststof een feit moet zijn. De eerste twee jaar worden de kosten gedekt door een subsidie, daarna gaat het de gemeente – en dus de inwoners – geld kosten. Kippers schat de jaarlijkse kosten voor de gescheiden afvalinzameling op circa 133.000 euro.

Als plastic verpakkingsafval worden onder meer ingezameld: plastic tassen, broodzakken, snoepzakken en plantenpotten. Maar ook flacons van wasmiddelen en shampoo, tubes tandpasta en deksels van potten pindakaas. Het is niet de bedoeling om in de kunststofwegwerpzak verpakkingen van chemisch afval, resten papier, piepschuim, speelgoed of tuinstoelen te stoppen.
De zakken zijn in principe gratis, zo laat een gemeentelijk woordvoerder weten: ‘Bij de start van de plastic afval inzameling krijgen huishoudens een aantal plastic zakken die voorlopig voldoende zijn. Daarna kunnen mensen ze gratis bijbestellen, tezijnertijd horen mensen waar. Daarnaast mag het afval ook in andere doorzichtige plastic zakken worden aangeboden. De zak moet doorzichtig zijn, zodat de “ophalers” kunnen zien dat het om plastic afval gaat.’