Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2009

Veiligheidsspeld in de tong tegen verstikking

Leerlingen maken kennis met veiligheid

SASSENHEIM – Alle vierdeklassers van het Rijnlands Lyceum kregen tien waardevolle levenslessen tijdens de door het Veilig Verkeer Nederland georganiseerde alcoholvoorlichtingsdag. De gevolgen van het onveilig (brom)fietsen werd binnen op dvd en buiten door de brandweer getoond. Autorijden met drank op? In de rijsimulator werden de onvermijdelijke consequenties keihard duidelijk. De leerlingen ondergingen de wijze lessen met veel enthousiasme.

Door Joep Derksen

Buiten stonden twee brandweerwagens en een brandweerauto: de spuitgasten informeerden de jongeren over de gevaren van het met drie mensen naast elkaar fietsen: voor je het weet, lig je onder een auto. Op zo’n moment wordt niet alleen de ambulance, maar ook de brandweer gebeld: met speciale luchtkussens tillen zij de auto op om het ongelukkige fietsslachtoffer van onder de carrosserie te halen.

Binnen in het schoolgebouw zit Jolien Smit achter de rijsimulator, die speciaal is afgesteld zodat er rekening mee is gehouden dat de bestuurder met een flinke slok achter het stuur zit. De reactiesnelheid is dus door het computerprogramma flink vertraagd. Dat merkt Jolien (16) ook: met een alcoholpercentage van 0,5% en over een afstand van 2,25 kilometer blijkt ze tot grote schrik van haar medeklasgenoten een gevaar op de gesimuleerde weg te zijn. Al slingerend over de straat en stopborden negerend is ze verantwoordelijk voor twee aanrijdingen en is ze drie keer (deels) van de weg geraakt, zo blijkt uit de statistieken. Haar klasgenoten deden het niet veel beter.

Tong

In een van de klaslokalen vertelt een EHBO-medewerker over wat je moet doen als iemand flauwvalt of anderszins niet meer bij kennis is. “Wanneer je het slachtoffer verplaatst, laat het hoofd dan niet zo’n 20 centimeter boven de grond los: dat zorgt voor een enorme hoofdpijn, de volgende dag”, vertelt ze. Over het voorkomen van verstikking door een in de keel terugvallende tong: “Vroeger maakten hulpverleners gebruik van een veiligheidsspeld die in de tong werd geprikt. Tegenwoordig duwen de mensen het slachtoffer op hun zij: dat is even effectief.”
Bij de GGD-cursus in een ander klaslokaal kregen de leerlingen nog enkele cadeautjes mee: een flesje water met daarop de tekst: “0% alcohol = 100% stoer” en een aidsinformatieboekje met een gratis condoom. Persoonlijke veiligheid is op vele vlakken noodzakelijk, zo bleek deze dag maar weer.