Verhalen over huwelijk, problemen en beslissingen
KATWIJK – Het heeft ruim zes jaar geduurd, maar op 20 november verschijnt het boek “Stoere mannen, sterke vrouwen, Levensverhalen van Katwijkse vissers en hun dierbaren”. De auteurs Nel van Beelen en Anne de Hingh hebben het boek geschreven om meer inzicht te geven in het dagelijkse leven van de vissers en hun achtergebleven vrouwen. “Het is een wonder dat dit boek er nu is.”
Door Joep Derksen
Van Beelen (43) en De Hingh (41) zijn beide tekstschrijver en ze kennen elkaar al sinds de tijd dat ze in Leiden studeerden. Het idee voor een boek ontstond op een avond in 2003. “Nel vertelde over haar vader die op zee was geweest en de impact die zo’n leven heeft op de familie die achter blijft”, informeert De Hingh. “We bezochten als eerste mijn ouders en interviewden hen. Vervolgens hebben we in totaal acht mannen en negen vrouwen geïnterviewd over hun dagelijkse leven. We hebben hen de verhalen in hun eigen woorden laten vertellen.”
De geïnterviewden variëren in leeftijd van 40 tot 93 jaar. De verhalen gingen onder meer over het leven aan boord en hoe het was om thuis te blijven. In het ene hoofdstuk wordt verteld over de opvoeding en een ander hoofdstuk verhaalt over de financiële zelfstandigheid van vrouwen. Ook de vissers – allen mannen – vertellen over hun belevenissen en gevoelens. “Zo vertelde een van hen hoe hij op een dag thuis kwam en zag dat zijn vrouw en kinderen naar een nieuwe huurwoning verhuisd waren. Hij moest aan de buren vragen waar zijn gezin gebleven was. Indertijd was dit heel normaal”, informeren de auteurs.
Hartverscheurend
Ook andere hartverscheurende gebeurtenissen komen in “Stoere mannen, sterke vrouwen” naar voren. “Bij één gezin zaten de kinderen een uur onder de tafel als vader na maanden op zee weer thuis kwam. Ze herkenden hun vader niet.” Andere kinderen stonden dolenthousiast te zwaaien naar hun vader die met de boot aankwam. Toen bleek dat ze al die tijd naar de verkeerde visser op die boot hadden staan zwaaien.” Van Beelen: “Er komen in het boek veel facetten naar voren en de verhalen lijken niet op elkaar. Wel geven ze een goed beeld van het dagelijks leven van de Katwijkse couleur locale. Het is echter niet een boek dat alleen voor Katwijkers interessant is. De onderwerpen die aan bod komen zijn universeel; het gaat over het huwelijk, problemen en beslissingen.”
Is dit boek een ode aan de vissers? “Ja, en aan hun vrouwen. De mannen zijn afgeknoedeld als ze thuis komen en de vrouwen zijn in hun eentje verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Ze voelden zich soms alleenstaande moeders.” Het realiseren van het boek heeft zes jaar op zich laten wachten, dat is vrij lang. De schrijfsters beamen dit hartgrondig: “Inderdaad, de eerste serie interviews hebben we in 2004 en 2005 gedaan. In eerste instantie samen, maar later hebben we die gesprekken gesplitst. Vervolgens kwamen er andere werkzaamheden en twee zwangerschappen (van De Hingh – JD) tussen. We moesten elkaar steeds weer oppeppen: ‘Gaan we nu verder met het boek of niet?’ Wat dat betreft is het een wonder dat dit boek er nu is. Maar zodra we weer begonnen, was het hartstikke leuk om de interviews te doen en de verhalen te schrijven.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home