Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

“Afval te vuil”

Locaties ondergrondse huisvuilcontainers bekend

TEYLINGEN – Veel mensen kwamen dinsdag 1 december naar de inloopbijeenkomst over de locaties van de ondergrondse huisvuilcontainers. Deze containers zijn voornamelijk bedoeld voor mensen die in appartementen wonen en veelal niet de ruimte hebben om meerdere vuilnisbakken naast hun woning te plaatsen. De aanwezige ambtenaren konden behoorlijk wat inwoners gerust stellen: zij hoeven hun afval niet te scheiden, maar kunnen het geheel vanaf volgend jaar in de afvalbakken gooien.

Door Joep Derksen

Volgens de kaarten kunnen in Warmond de bewoners gebruik maken van twee ondergrondse containers: aan de Lommerlustlaan en nabij het Tulpenpad. In Sassenheim kan een ondergrondse huisvuilcontainer gebruikt worden voor alle bewoners aan de Wasbeekerlaan 1 – 5, 11 - 19, 101 – 119 en 201 – 219. Voorhout mag zich verheugen op twee van die huisvuilbakken: aan de voorkant van de nieuwe Agnes, op de hoek van de Herenstraat en Kerkweg, maar ook aan de achterkant van dit gebouwencomplex, naast de nieuw aangelegde straat Agneshove.

Een gemeentelijk woordvoerder informeert waarom appartementenbewoners hun huisvuil naar een ondergrondse container kunnen brengen en derhalve niet hun afval hoeven te scheiden: “We doen dit onder meer op advies van de afvalscheidende organisaties. Het is in Nederland een algemeen beeld dat mensen die in hoogbouw wonen, weinig afval scheiden. De cijfers laten zien dat als je vijf hoog woont, je veel slechter aan scheiding doet. Vaak is dat afval ook vervuild, zodat de normaliter herbruikbare zaken toch niet geschikt zijn.”

Over de locaties: “Deze containers kunnen alleen gebruikt worden door de mensen die hiervoor een pasje krijgen. Enkel met het pasje kan het huisvuil in de ondergrondse container geplaatst worden. In Warmond zijn drie maanden geleden de nieuwe ondergrondse containers geplaatst. In Sassenheim en Voorhout liggen de plekken die we op het oog hebben ter inzage. De ondergrondse containers gaan we in de loop van 2010 gefaseerd plaatsen.”
De al op leeftijd zijnde Voorhoutse dames Van de Berg en Van der Plas waren twee van de bezoekers van de inloopbijeenkomst en bij hen overheerst de opluchting: “Het is prettig dat we het afval niet hoeven te scheiden”, zo vonden ze beiden. Van de Berg legt uit: “We moeten de trappen af naar beneden om het huisvuil weg te brengen en voor mij is het heel lastig aangezien ik niet goed ter been ben.” Van der Plas vult aan: “Ik doe dat in feite voor jou en andere buren, maar ook ik wordt een dagje ouder. Ik zal voortaan twee keer per week naar die containers moeten lopen, maar dat is geen probleem.” Ze kijkt naar haar buurvrouw en knipoogt: “We lossen het samen op: het komt wel goed!”