Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 december 2009

“College moet zich niet met rekenkamer bemoeien”

STREEK – ‘Blijf met de handen af van de rekenkamercommissie!’ Deze mededeling had fractievoorzitter Albert Vink (PvdA), tevens lid van de rekenkamercommissie, aan het college van burgemeester en wethouder van Teylingen.

In feite deed Vink zijn oproep ook richting de vier colleges van Lisse, Hillegom, Noordwijk en Noordwijkerhout: ‘Het is geen goede zaak dat het college van Teylingen buiten de rekenkamercommissie om afspraken maakt met deze vier gemeenten om te kijken wat ze samen willen doen met de rekenkamer. Ze moeten zich er niet mee bemoeien, want de colleges gaan niet over de rekenkamer: dat recht is voorbehouden aan de gemeenteraden.’

Hij reageert hierbij mede op berichten dat de vijf colleges onderzoeken of het instellen van één gezamenlijke rekenkamercommissie een goede vervanger zou zijn voor de huidige situatie. Momenteel hebben namelijk de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout de beschikking over één rekenkamercommisie en zijn er twee rekenkamercommissies voor Teylingen en Noordwijk afzonderlijk.
Vink: “Een voorstel om een rekenkamer te maken, kan nooit uit de colleges komen: zij gaan er niet over. De colleges kunnen ook zegen: ‘We gaan de A44 verbreden’. Dat is leuk, maar zij gaan daar ook niet over. Als Rekenkamercommissie Teylingen hebben we nadrukkelijk over deze kwestie gesproken en een brief geschreven naar het college van Teylingen. We geven hierin de opdracht om het onderzoek naar de samenwerking van de rekenkamers onmiddellijk stop te zetten. Onlangs hebben we een enquete gehouden onder de raadsleden: zij zijn zeer tevreden over de huidige situatie en willen de onafhankelijkheid van de rekenkamercommissie niet loslaten. Als je de rekenkamercommissies zou fuseren, dan ben je de onafhankelijkheid van de rekenkamer Teylingen kwijt en heb je geen grip op welk onderzoek je moet doen. Daardoor zal er ook geen controle zijn op het college door de gemeenteraad.”