Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

Commissies bezwaarschriften oordelen over nieuwbouw Teylingereind

TEYLINGEN / OEGSTGEEST – De aanbouw van de jeugdgevangenis Teylingereind loopt forse vertraging op. Omwonenden uit zowel Oegstgeest als Teylingen hebben bezwaren ingediend bij de gemeente tegen de uitbreidingsplannen. In beide gemeenten heeft een hoorzitting plaatsgevonden van de commissie bezwaarschriften, waarbij de bewoners en vertegenwoordigers van Teylingereind en de gemeenten de commissie van hun gelijk probeerden te overtuigen. De uitspraken van de beide commissies zullen naar verwachting pas in januari 2010 bekend zijn: tot die tijd ligt de aanbouw van Teylingereind stil.

De bezwaarmakers zijn de heer Commandeur uit Teylingen, de familie Smitsloo en de vereniging van huiseigenaren van villapark Klinkenburg uit Oegstgeest. Commandeur beriep zich met name op het feit dat er geen recht is gedaan aan een contract uit de jaren ’90 tussen de toenmalige gemeente Sassenheim en Teylingereind. In dat contract staat onder meer dat het gebied naast Teylingereind behouden moet blijven voor recreatie.

De advocaat Belaars van Blokland sprak namens de bewoners van het villapark Klinkenburg, dat op een afstand van ruim 1.000 meter verwijderd ligt van de uitbreiding. ‘Door de nieuwbouw van Teylingereind aan de overzijde van het recreatiegebied wordt de leefomgeving op onaanvaardbare wijze beïnvloedt. De aarden wal van negen meter hoog die het pand van het zicht moet onttrekken heeft een grote ruimtelijke impact. Iedereen weet namelijk dat die wal een bouwcomplex moet verbergen.’ De heer Van der Pluim sprak namens Smitsloo en hij oordeelde dat de nieuwbouw invloed heeft op de bedrijvigheid van de onderneming mede vanwege het toenemende verkeer op de N444.

Wethouder Van der Meer vond: ‘Het recreatiegebied kan niet meer gerealiseerd worden, daarnaast zorgen we ervoor dat we van de Klinkenbergerplas een hoogwaardig recreatief gebied maken. Het zicht op Teylingereind vanaf de Klinkenbergerplas is nu al nul vanwege de aarden wal.’ Advocaat Harbers sprak namens Teylingereind: ‘De rechter heeft al geoordeeld dat Smitsloo en de vereniging van eigenaren geen belanghebbende zijn: de afstand van hun woon/werklocaties bedraagt meer dan een kilometer. Er is nauwelijks sprake van een toename van het verkeer vanuit of naar Teylingereind.’
De commissies bezwaarschriften geven hun oordeel over de argumenten van de verschillende partijen begin januari aan de colleges van Oegstgeest en Teylingen. Deze colleges oordelen vervolgens of de nieuwbouw van Teylingereind voortgezet kan worden.