Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 december 2009

“De uienschillen worden hier afgepeld”

NOORDWIJK – Bij de Stal Paradiso komen niet alleen veel paardeneigenaren die oplossingen zoeken om de relatie met hun paard te verbeteren. Ook is deze opleiding bekend bij bedrijven en organisaties om de teamgeest te verbeteren. De mensen die Rutten bijstaan ervaren tegelijkertijd een enorm stuk voldoening: ze leren zichzelf tot in de kern kennen.

Rutten informeert: “Mensen komen hier vanwege de rust: ze mogen zichzelf zijn. Voor sommigen is Stal Paradiso een vast rustpuntje in de week. Doordat je met paarden bezig bent, gaan de uienschillen eraf en kom je tot je eigen kern. We zijn met ons allen in deze maatschappij zo opgefokt en worden overladen met indrukken. Af en toe is het noodzakelijk om voor jezelf weer contact met de grond te maken en te kunnen zeggen: ‘Ik ben ik’. Dat is een vorm van even tot tien tellen: dus echt niet moeilijk.”
Ook veel bedrijven bezoeken Rutten: “Vaak zijn het verschillende afdelingen die in een wij-zij denken zijn beland. De paarden gaan als katalysator werken, waardoor men beseft dat ze allemaal hetzelfde zijn. Als je met een paard omgaat, maakt het niet uit welk niveau je hebt binnen een organisatie. Mensen beseffen: ‘Ik wist niet dat ik dit kon’, en managers raken wel eens aan het huilen. Ze komen er bijvoorbeeld achter dat ze het lastig vinden om wat uit handen te geven. Aan het eind van de dag merken ze dat als ze zich kwetsbaar opstellen, ze ook meer invloed hebben. Anderen gaan dan namelijk eerder met je mee. Dit soort inzichten zijn goud waard: niet alleen voor op de werkvloer, maar ook in de rest van de buitenwereld.” Rutten weet waarover ze het heeft: “Ik heb ook van mijn paard geleerd hoe en wie ik ben.”