Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

Kindergemeenteraad kiest voor Berkhout en Gymnastiekvereniging Fit

LISSE – Er komt een wandschildering in het woonzorgcentrum Berkhout en een zachte valmat voor de Gymnastiekvereniging Fit. De kindergemeenteraad heeft besloten om een bedrag van 2.000 euro te verdelen over deze twee instellingen. Eigenlijk lagen de kosten 17 euro boven het toegezegde gemeentelijke budget, maar burgemeester Corrie Langelaar liet dinsdag 24 november in een zaal van het Fioretticollege weten dat ze met alle liefde de budgetoverschrijding uit eigen zak wilde betalen.

Twintig leerlingen van de basisscholen De Lisbloem, St. Josephschool, Rembrandt en De Waterval hadden zitting in de kindergemeenteraad. In een eerdere kindercommissievergadering waren ze al flink gesouffleerd en geïnstrueerd door enkele ervaren Lissese politici. Dat was bij sommige jongelingen goed te merken: met een goed geplaatste oneliner werd een lang betoog van een voorgaande spreker in een klap onderuit gehaald.

De leerlingen diende tijdens de kindergemeenteraad een van de vier door hen ingebrachte projectvoorstellen, waarvoor 2.000 euro beschikbaar was, te verdedigen. Uiteindelijk zou het projectvoorstel met de meeste stemmen een bedrag ontvangen. Waar het ene project slechts 850 euro kostte, waren de onkosten voor een ander project 2.000 euro. Dus door slim te stemmen, was het mogelijk om meerdere projecten te realiseren.

De discussies waren soms heftig. Zo liet kindergemeenteraadslid Steef Hegeman (De Waterval team 2) onder meer weten over de voederbakken van de kinderboerderij De Klarinet: ‘Er zijn vast wel ouders die een voederbak in elkaar willen timmeren. Zo spaar je 800 euro uit.’ Rens de Kooker (De Lisbloem team 1) repliceerde: ‘Dieren hebben gelijke rechten. Niemand wil vies eten hebben.’ Over het postenspel vertelde Jelle van der Voort (Rembrandtschool team 2): ‘Dit project duurt maar één middag, van de andere projecten hebben mensen jaren plezier.’
De voederbakken van de kinderboerderij de Klarinet en het groot postenspel van de Scouting Lisser Kaninefaten kregen onvoldoende stemmen. Bij de stemming bleek dat het groot postenspel zelfs geen enkele steun kreeg van de kindergemeenteraad. De meeste steun bleek uiteindelijk te gaan naar de wandschildering voor het woonzorgcentrum Berkhout (825 euro) en de valmat voor Fit (1.192 euro). Formeel waren de kosten dus hoger dan 2.000 euro, maar Langelaar betaalde het verschil graag uit eigen zak, zo informeerde ze.