Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2009

Koopzondagen populair

Maar niet te veel

LISSE – Een meerderheid van de winkeliers wil vaker een collectieve koopzondag organiseren en dan met name voorafgaand aan een feestdag. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat studenten van de Hogeschool In-Holland uit Haarlem in opdracht van de VVD en D66 hebben gehouden. Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) en gemeenteraadslid Marianne Entrop (VVD) presenteerden dinsdag 15 december de resultaten.

Momenteel zijn in Lisse slechts vier koopzondagen toegestaan. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 53% van de 169 geïnterviewde managers en eigenaren wist dat er in Lisse vier koopzondagen gehouden mogen worden. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) liet onlangs op persoonlijke titel weten dat hij er voorstander van is om het aantal koopzondagen uit te breiden naar twaalf.

Extra koopzondagen zijn welkom met name als het gaat om een koopzondag voorafgaand aan een feestdag als Sinterklaas en Kerst. Ook wordt de dag na het bloemencorso genoemd door zestig winkeliers als een goed moment voor een koopzondag. Met de vraag of het aantal koopzondagen naar 12 moet worden opgekrikt, is echter 46% oneens en slechts 36% eens.
Voor de VVD en D66 zijn de resultaten uit het onderzoek, in combinatie met het enthousiasme van de winkeliers om te participeren met de afgelopen koopzondag van 20 december, reden om in januari een initiatiefvoorstel in te dienen. ‘We willen de koopzondagregeling verruimen van vier naar twaalf, waarbij we aan de winkeliers en horecagelegenheden zelf overlaten of ze dan ook open gaan. We hebben er vertrouwen in dat een meerderheid van de raad met dit voorstel zal instemmen’, zo zei Verburg optimistisch. Entrop liet weten: ‘Het overleg tussen het college en de winkeliersvereniging moet goed zijn. De communicatie over de koopzondagen kan daarnaast ook verbeterd worden. Daar is de citymanager voor in dienst.’