Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

‘Ledenvergadering heeft fout gemaakt’

Van Steensel voert persoonlijke campagne

TEYLINGEN – Ineke van Steensel, die door de leden van de VVD op de tiende plaats van de kandidatenlijst is gezet, start een persoonlijke campagne om met voorkeursstemmen gekozen te worden. “Ik ben een diehard en een doorzetter: als je A zegt, moet je ook B zeggen.”

Voorafgaand aan de ledenvergadering van de partij op donderdag 26 november stond Van Steensel nog genoteerd als kandidaat nummer zes van de voorlopige kandidatenlijst. Het leek erop dat ze beloond zou worden voor haar inzet voor de partij. De afgelopen vier jaar heeft Van Steensel zich immers ingezet als bestuurslid van de VVD, is ze lid van de Tweede Kamer adviescommissie voor binnenlandse zaken en besteedt ze veel van haar tijd als secretaris van de Teylinger Ondernemers Vereniging en als voorzitter van de stichting S.C.C. ’t Onderdak.

De leden bepaalden echter anders: zij zetten Van Steensel, die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook al op een onverkiesbare plaats was gezet, terug naar plaats tien. In plaats daarvan werd de voorkeur gegeven aan onbekende en/of jonge personen, die in de voorgaande raadsperiode weinig tot geen actieve hulp aan de partij hadden verleend. De 19-jarige Sabrina van der Lubbe kwam op plaats 6 en zij werd gevolgd door Katwijks wijkagent Jan Willem van der Vijver, agrariër Franck van der Valk en bankmedewerker Maresca de Jong.

Over haar huidige positie informeert Van Steensel: “De kans om in de raad te komen is er niet groter op geworden. De ledenvergadering heeft besloten, maar ik word niet beloond voor loyaliteit, terwijl ik me toch heel erg voor de partij heb ingezet. De ledenvergadering heeft gezegd dat ze meer jongeren in de raad willen.’ Maken de leden hier een fout mee? ‘Natuurlijk doen ze dat. Maar de tijd zal het leren. Ik ben een van de tien kandidaten en blijf me voor de partij inzetten. Wel ga ik een persoonlijke campagne voeren en met mijn eigen campagneteam, bestaande uit vier personen, zijn we bezig met de voorbereidingen.”

Diehard

Van Steensel besluit: “Op 3 maart zal blijken wat de resultaten zijn van de gemeenteraadsverkiezingen. Dan zal ik ook mijn politieke toekomst bepalen en bekijk ik of ik in het bestuur van de VVD afdeling Teylingen blijf zitten. Ik ben een diehard en een doorzetter: als je A zegt, moet je ook B zeggen.”

Fractievoorzitter Ard van der Steur reageert desgevraagd: “Ik had nog niet gehoord dat Van Steensel een persoonlijke campagne wil voeren. In de gemeentepolitiek past het echter om campagne te voeren per kandidaat. Maar die campagne moet wel passen in het kader de verkiezingsstrategie zoals die met de afdeling wordt gevoerd. De kandidaten mogen een campagneteam opzetten, al denk ik niet dat het nodig is, aangezien we al een goed ondersteunend team hebben.”
Kan Van der Steur zich voorstellen dat Van Steensel teleurgesteld is dat ze op de tiende plaats is terechtgekomen? “Ik kan me goed voorstellen dat het vervelend is dat je niet op de plek terecht komt waar je graag had willen zijn. Dat hoort bij een democratische partij. De leden hebben besloten en dat heb ik als democraat te accepteren. Ik onthoud me als gekozen lijsttrekker van conclusies of ik de uitslag graag anders had willen zien. Ik heb het gewoon te accepteren.”