Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

Paraplubestemmingsplan voor buitengebieden

TEYLINGEN – De Kogjespolder en de Hellegatspolder waren onderwerp van heftige discussies tijdens de vergadering van de commissie Ruimte op woensdag 2 december. PvdA, Trilokaal en VVD lijken er voorstander van dat een privé-persoon op de Kogjespolder een huis mag bouwen. Ook voor de Hellegatspolder bestaan plannen voor het bouwen van een woning.

De Kaag met daarin de twee eilanden is door de gemeente aangewezen als natuur- en landschapswaarde. Dat maakt niet alleen bebouwing van de eilanden tot een heikel onderwerp, maar ook de discussie over wat er precies moet worden geconserveerd.

Wethouder Gerrit van der Meer liet weten: ‘We hebben al veel overleg gevoerd met de aanvrager van de Kogjespolder over de voorwaarden; de landschapswaarden moeten voldoende zijn geborgd.” Commissielid Hans Goudsmit (PvdA): “Zijn deze twee gebieden in de bestemmingsplannen voldoende beschermd? Ik heb daar mijn twijfels aan. Het gaat er niet om, dat er gewoond wordt, het is van belang dat we agrariërs behouden: zij houden de natuurwaarde in stand. Als er mensen alleen gaan wonen, dan is er het probleem wat er met het landschap gebeurt.”
Commissielid Van Kempen (D66) opperde: “Laten we een paraplubestemmingsplan maken, bijvoorbeeld voor natuurgebieden, buitengebieden of waardevolle gebieden. De details kunnen nog worden uitgewerkt.” Van der Meer: “Ik wil best doordenken over de vraag of er aan bepaalde gebieden extra bescherming gegeven kan worden via een paraplubestemmingsplan, maar dat zal in dit geval niet echt van toepassing zijn. We overwegen privé-bebouwing op agrarisch gebied alleen als er geen agrarische voortzetting aan de orde blijkt. Dat geldt voor de Kogjespolder en zeer waarschijnlijk ook voor de Hellegatspolder. Als college en raad hebben we echter de keuze om ‘nee’ te zeggen tegen ongewenste woonfuncties in het buitengebied als voortzetting van de agrarische functie niet onmogelijk is.”