Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2010

Jachthaven Maritiem Teylingen een flinke stap dichterbij

TEYLINGEN - De wens van Maritiem Teylingen om een verenigingshaven te realiseren op de locatie van het recreatieterrein naast de Noordwijkerhoekbrug, kan rekenen op een positieve grondhouding van het college van burgemeester en wethouders. Hoewel het plan niet binnen het huidige bestemmingsplan past, is de gemeente enthousiast over het feit dat extra ligplaatsen in jachthavens gerealiseerd worden.

Door Joep Derksen

De wethouders Bert Homan (VVD) en Gerrit van der Meer (PvdA) informeerden de gemeenteraad vorige week over hun intenties om mee te werken aan het verzoek van Maritiem Teylingen. Ze schrijven onder meer: "Dit terrein is bedoeld voor dagrecreatie en wordt gebruikt door vissers, mensen die een dagje de tent willen luchten of gezinnen die een dagje buiten willen zijn. Het gebruik als dagrecreatief terrein is op dit moment niet hoog."

Het terrein ligt tegenover de toekomstige wijk Nieuw Boekhorst, maar ligt binnen de rode contour. Hierdoor verwacht de gemeente dat de Provincie geen problemen zal hebben met het aanleggen van de jachthaven. Wel dienen er leidingen en kabels te worden omgelegd en voorzieningen voor elektriciteit, riool en water voor gebruik in de haven te worden gerealiseerd.

Maritiem Teylingen wil op de bewuste locatie een verenigingshaven ontwikkelen, aangezien op hun huidige locatie in Noordwijk er onvoldoende groei is voor de vereniging. Daarnaast willen de initiatiefnemers extra faciliteiten zoals camperplaatsen en kanoverhuur ontwikkelen.

Ligplaatsen

Van der Meer en Homan laten weten: "De ontwikkeling van de haven past binnen de visie op recreatie en toerisme, waarin uitbreiding van het aantal ligplaatsen in jachthavens worden onderschreven. Dit specifieke project is ook genoemd in het uitvoeringsprogramma recreatie en toerisme. Daarnaast heeft Maritiem Teylingen positief verlopen gesprekken gehad met provincie en het Hoogheemraadschap. Maritiem Teylingen heeft een schetsontwerp gemaakt en op basis daarvan een principeverzoek ingediend om de bestemmingsplanmatige mogelijkheden te toetsen. Wij willen de mogelijkheden tot medewerking van het verzoek bekijken." De gemeente vindt wel dat het plan financieel dekkend moet zijn, zonder dat Teylingen er zelf financieel aan bij hoeft te dragen. Maritiem Teylingen zal alle kosten moeten dragen, inclusief het verplaatsen van de aanwezig kabels en leidingen en het aanbrengen van de benodigde voorzieningen. Over de bijdrage van de gemeente voor de aanleg van openbare camperplaatsen zijn de beide partijen nog in overleg. Na beoordeling van het principeverzoek bekijkt het college of ze positief staan tegenover de plannen voor de jachthaven.

Juni vorig jaar presenteerden de bestuursleden van Watersportvereniging Maritiem Teylingen hun plannen. Ze lieten weten dat op deze jachthaven circa 90 bootboxen en acht aanlegsteigers voor passanten moeten komen voor de leden van de watersportvereniging. Reagerend op het laatste nieuws van de gemeente laat secretaris Fred Hazenoot weten: “We zijn blij, uiteraard. We wachten het hele beloop af. Het ligt nu in de handen van de gemeente zelf om het verder uit te werken. We kijken ernaar uit om naar Teylingen te komen. Daar gaan we zeker voor!”