Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2010

Forse stijging aantal woninginbraken

STREEK – Het aantal woninginbraken in de Duin- en Bollenstreek is vorig jaar met maar liefst 63% gestegen. Tot voor kort behoorde deze regio nog tot een van de meest veilige gebieden van Nederland op dit vlak, maar nu ligt het aantal woninginbraken op het landelijk gemiddelde. Dit schokkende nieuws maakten Waldo de Boer, districtschef van de politie en Jasper Ritzema, plaatsvervangend districtschef, op vrijdag 12 februari bekend.

De Boer toonde op een grafiek het aantal woninginbraken dat vorig jaar plaats vond. De statistieken tonen een geweldige woninginbraakpiek in de eerste maanden van vorig jaar, een afname tot juni en vervolgens een zeer forse stijging in het aantal inbraken tot december. Iedere maand ligt het aantal meldingen (fors) hoger dan in 2008. De districtschef: ‘Inderdaad ligt het aantal inbraken structureel hoger. Dit komt door drie groepen inbrekers. De eerste groep noemen we het mobiel banditisme; dat zijn Polen en Roemenen die van de snelweg komen, een wijk binnenrijden en meerdere inbraken op één nacht in die wijk plegen. Vervolgens heb je de veelplegers: zij zijn ook actiever geworden en we nemen aan dat dit door de economische crisis komt. Tot slot zijn er de bendeachtige fenomenen die met name in en nabij hun eigen buurten actief zijn.’ Ritzema en De Boer laten weten: ‘Overigens is het overgrote merendeel van de 10.000 in deze streek werkzame Oost-Europeanen hardwerkend en gezagsgetrouw.’

Hij vervolgt: ‘De meeste inbraken hebben plaatsgevonden in Oegstgeest, Katwijk en Noordwijk. In Teylingen was het afgelopen jaar iets stabieler wat die woninginbraken betreft. Vooral het mobiel banditisme is voor ons vrij lastig aan te pakken omdat je ze bijna nooit op heterdaad betrapt. Als iemand zich middenin de nacht in een wijk ophoudt, kunnen we niks doen als we niets in de auto aantreffen. Vaak hebben ze de buit elders verstopt. In dat kader bood de sneeuw ons onlangs een voordeel, want we konden de voetsporen in de sneeuw volgen naar de plek waar de buit lag: zo hebben we een aanhouding kunnen plegen.’
Positief nieuws was er ook te melden, informeerde Ritzema: ‘We hebben negen skimmers aangehouden en daaruit blijkt dat het type dader uit Oost-Europa komt. Aan het begin van vorig jaar hadden we behoorlijk last van ramkraken. Met behulp van een bovenregionaal rechercheteam is een bende opgerold. Daarnaast waren er minder vernielingen en bleef het aantal incidenten van huiselijk geweld gelijk. Wel steeg het aantal diefstallen van en uit de auto met 36%, van 725 naar 1.029.’ De autobranden die Oegstgeest en omgeving maandenlang geterroriseerd hebben, zijn nog altijd niet opgelost, al is de politie wel continue bezig het daderprofiel aan te scherpen.