Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2010

‘Wij doen niet aan volksverlakkerij’

Tam politiek debat in De Oude Tol

SASSENHEIM – Het eerste politiek debat voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 3 maart had meer weg van een onderhandelingsronde tussen de woningcorporaties en de politiek. Tijdens het debat in de Oude Tol op dinsdag 9 februari was er weinig spraakmakends te horen. Wel werd duidelijk dat Woonstichting Vooruitgang, Stek en Warmunda een dikkere vinger in de politieke pap willen hebben. ‘We willen een gelijkwaardige partner zijn met de gemeente.’

Circa 80 mensen waren afgekomen op de bijeenkomst in een met verkiezingsposters volgeplakte zaal, waar de drie vertegenwoordigers van de woningcorporaties, Kalverda (Warmunda), Schrader (Vooruitgang) en Al (Stek) achter een van de twee tafels hadden plaatsgenomen. Aan de andere tafel zaten de zeven vertegenwoordigers van de politieke partijen die een gooi doen naar een of meer van de raadszetels. Dit waren: Kees van Velzen (CDA), Bob Keeven (VVD), Willem de Jong (PvdA), Rob ten Boden (Trilokaal), Arno van Kempen (D66), Ed Wegman (Trots) en Frans Nederstigt (ChristenUnie).

De politici waren het allemaal met elkaar eens. Iedereen wilde sociaal bouwen, voor jongeren, ouderen en starters, zo bleek uit een eerste voorstelronde. Over de rol van de woningcorporaties liet Van Velzen weten: ‘Zij zijn de eerste partij voor het realiseren van sociale woningbouw. Zelfs projectontwikkelaars vragen hun hulp.’ De Jong: ‘We willen het accent leggen op bouwen voor jong en oud.’ Schrader wilde weten of ‘zijn’ project Sassembourg zonder vertraging gebouwd kon worden. Nederstigt antwoordde: ‘Ik proef bij uw vraag enige frustratie.’ Van Kempen: ‘We kunnen niet zeggen dat er geen vertragingen meer zullen zijn. Om hierop “Ja” te antwoorden, zou volksverlakkerij zijn en daar doen wij niet aan.’
Na de pauze, die een deel van de toehoorders gebruikte om hun jas te zoeken en te vertrekken, werden enkele stellingen besproken. Hoe kan de gemeente de komende jaren van miljoenen aan bezuinigingen combineren met de bouw van nieuwe woningen? Nederstigt: ‘Het geld klotst niet meer tegen de klinkers. De gemeente moet met de woningcorporaties samenwerken, zonder gebruik te maken van externe adviseurs.’ Wegman liet weten: ‘Overleg niet te vaak, maak afspraken en evalueer de gemaakte afspraken tijdig.’ Terwijl menig overgebleven bezoeker een geeuw probeerde te onderdrukken, werd de avond afgerond met een gratis drankje aan de bar. Iedereen was er aan toe.