Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2010

Kortekaas winnares kuipzwammen

VOORHOUT – In een afgeladen KTS was het jaarlijkse kuipzwammen een groot succes. Maar liefst zeven zwammers lieten de nieuwsrevue van het afgelopen jaar passeren en doorspekten hun betogen met een driedubbele dosis aan humor en taalgrappen. Esther Kortekaas won zowel de juryprijs als de publieksprijs: haar zwam liet alle aanwezigen schuddebuiken van het lachen.

Voorafgaand aan het kuipzwammen werd bekend gemaakt dat Mechteld Zwetsloot – Klein Gunnewiek de nieuwe Grote Bok voor de plaatselijke carnavalsvereniging De Bokken zal zijn. Ook stonden de honderden aanwezigen stil bij de op 28 januari overleden Henk van Gerven, componist van het Voorhoutse volkslied.

Voor de pauze traden de zwammers Rene van der Horst, Piet de Ruyter en Esther Kortekaas op. Daarna volgden Jan Piet Does, Jan Regeer, John Voordouw en de winnares van vorig jaar: Edith Wolvers. Talloze onderwerpen en woordgrappen rolden als tsunamigolven over het publiek. Of het nu ging om het Agnesdebacle of de Herenstraatperikelen. Maar ook verbaasde een aantal zwammers zich over het hoge ‘broodjesgehalte’ in het Voorhoutse koopcentrum. Piet de Ruyter oordeelde over de nieuwe vlaaienzaak Limburgia: “Die lopen over negen maanden binnen, want dan hebben we een babyboom door de stroomstoring in januari”.

Kortekaas hekelde het ‘onrecht’ dat Voorhout overkomt: ‘Warmond heeft een kunstdorp en wij hebben een galerie in een kraakpand. Warmond krijgt een ophaalbrug en wij krijgen een overdekbare kerkvijver gevuld met wijwater. Over de ontwikkelingsplannen voor Voorhout: ‘Ze gaan al die mooie boerderijen aan de Jacoba van Beierenweg inbouwen. De huizen komen er, maar die weg eromheen krijgt de gemeente vast niet rond.’ Jan Piet Does oordeelde dat de Mexicaanse griep grote gevolgen had voor de pretband ‘De Mexicano’s’: zij mochten niet meer op de scholen optreden.’ Over St. Cecilia: ‘Zij vierden hun jubileum met een kleurrijk boek. In zwart en wit.’ De bewoners van Teylingereind werden van harte gefeliciteerd met de uitbreiding van de jeugdgevangenis: ‘Nog vele jaren!’

Zwammer Jan Regeer, die zijn 15de optreden vierde, liet alvast weten dat het bedrag van 2,4 miljoen euro voor het opknappen van de Herenstraat in de toekomst nog hoger uit zal vallen. ‘De gemeente wil hier kasseitjes aanleggen, terwijl ze in Valkenburg deze keitjes weer voor asfalt vervangen, omdat daar de huizen in elkaar dreigen te storten. Ik voel al weer een nieuwe kostenpost aankomen.’ Edith Wolvers verdedigde haar zwamtitel met verve. Zij maakte zich onder andere druk over de recyclen van plastic afval: ‘Hebt u al uw plastic aan de weg gezet? Ik begin er niet aan. Ik heb af en toe al een zak in mijn keuken en heb geen ruimte voor nog een zak erbij.’

De jury en het publiek waren eensgezind: dit jaar was Esther Kortekaas de beste zwammer. Haar vielen de beker, de Ferrie Knop publieksprijs en de eeuwige roem ten deel.