Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2010

Meer afval tegen minder kosten

Noordwijkers mogen afval in Katwijk dumpen

KATWIJK – Een lagere afvalstoffenheffing voor de Noordwijkers, een betere bedrijfsvoering en een uitgebreidere klantenservice. Dit zijn enkele van de voordelen van de milieustraatsamenwerking tussen Noordwijk en Katwijk. “Vorig jaar ontving de milieustraat 73.626 bezoekers en met de Noordwijkse afvalstroom erbij, verwachten we 100.000 bezoekers. Een gemiddeld pretpark zou hier blij mee zijn.”

Door Joep Derksen

Het gemeentebestuur van Noordwijk was al jaren op zoek naar een geschikte locatie voor een nieuwe milieustraat. De oude tijdelijke milieustraat aan de Losplaatsweg in Noordwijk, aan de rand van het historisch centrum, voldoet eigenlijk allang niet meer en een geschikte locatie was gevonden op Klei-Oost. Deze plek ligt op “een steenworp” afstand van de Katwijkse milieustraat aan de Taanderstraat. “Gekkenwerk”, zo oordeelden ze in het vissersdorp, “waarom maken jullie geen gebruik van onze, al bestaande, milieustraat?”

Wethouder Martijn Vroom van Noordwijk nam dit aanbod met beide handen aan. Donderdag 4 februari tekende hij de samenwerkingsovereenkomst met de Katwijkse wethouder Wim van Duijn en hij kon al direct goed nieuws melden. “Over drie jaar gaat de afvalstoffenheffing per Noordwijkse inwoner met maar liefst 40% omlaag!” In plaats van 10 euro wordt het dan 5,15 euro per jaar. Die verlaging kan niet direct plaatsvinden, zo informeerde Vroom: “Eerst moeten we bekijken hoeveel extra Noordwijks afval er op deze Katwijkse milieustraat verwerkt en gescheiden wordt. Gescheiden afval kan namelijk ook geld opbrengen. Daarnaast moeten we investeren in een pasjessysteem. Ieder huishouden krijgt één pasje, waarmee ze toegang krijgen tot de milieustraat. Zo kunnen we niet alleen zien waar de afvalstromen vandaan komen, maar is het ook voor mensen die niet uit de gemeenten Noordwijk of Katwijk komen onmogelijk hun afval hier te lossen.”

Tevreden

Van Duijn is ook zeer tevreden met de overeenkomst. “Ik ben erg blij dat Noordwijk een probleem had met hun milieustraat. We worden allemaal beter van deze samenwerking; er komt een betere bedrijfsvoering en klantenservice en daarnaast zijn er lagere kosten voor de gebruikers. Met name voor de Noordwijkse gebruikers, want de Katwijkse tarieven lagen al heel scherp.” Is deze afvalsamenwerking een opmaat voor een gemeentelijke fusie tussen Katwijk en Noordwijk. Immers, de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen, heeft duidelijk aan Noordwijk aangegeven dat dit dorp binnen vier jaar duidelijkheid moet geven over haar toekomst. Van Duijn: “Dit leidt zeker niet tot een fusie tussen onze dorpen. In tegendeel, hoe meer we samenwerken, hoe minder we richting een fusietraject gaan.”

“Vorig jaar ontving de milieustraat 73.626 bezoekers en met de Noordwijkse afvalstroom erbij, verwachten we 100.000 bezoekers. Een gemiddeld pretpark zou hier blij mee zijn”, aldus Kathy Javier, Teamleider Reiniging van Katwijk. “De milieustraat is vanaf april door alle Noordwijkers te gebruiken. Er zijn nog een aantal probleempjes op te lossen. Het personeel op de milieustraat krijgt nieuwe kleding, waarop de logo’s van zowel Katwijk als Noordwijk staan. Op deze manier kunnen de twee nieuwe Noordwijkse medewerkers die hier komen werken, niet als zodanig herkend worden. Sommige mensen die hier komen, menen zich nogal wat te kunnen veroorloven en dan willen ze de instructies van een Noordwijker niet aannemen.”
Ook Vroom heeft nog een probleempje op te lossen. In totaal moet er voor 60 mensen van de buitendienst en de binnendienst van de oude milieustraat aan de Losplaatsweg een nieuwe werklocatie gevonden worden. “Er vallen geen ontslagen, maar ze moeten wel een nieuwe plek krijgen.”