Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 februari 2010

“Vijf jaar ellende voor Agnesbewoners”

Huisartsenvereniging roepen college op tot actie

TEYLINGEN – De leden van de huisartsenvereniging Voorhout doen een zeer dringend beroep aan het gemeentebestuur om de bewoners van de oude Agnes eindelijk de ondersteuning te geven die zij verdienen. In een open brief stellen de leden van de huisartsenvereniging onder meer: “Wij dringen er bij het college op aan hun verantwoordelijkheid te nemen en in onze Voorhoutse gemeenschap een zodanige situatie te scheppen, dat wij de ouderen die meer zorg behoeven, die zorg ook kunnen aanbieden in de omgeving waarin zij zo lang hebben geleefd.”

Door Joep Derksen

De gezamenlijke huisartsen maken zich ernstige zorgen over het ouderenbeleid in Voorhout, zo informeren ze: “Een aantal jaren geleden is het verzorgingstehuis Agnes afgebroken. Als werkers in de eerstelijngezondheidszorg waren we in de veronderstelling dat er een nieuwe Agnes gebouwd zou worden met minstens evenveel plaatsen voor ouderen en verzorgingsfaciliteiten als de oude Agnes bood. We hadden, zeker in het licht van de toenemende vergrijzing, verwacht dat het mogelijk zou blijven om verzorgingsbehoeftige Voorhouters voor korte of langere tijd in de nieuwe Agnes op te laten nemen.”

De realiteit in 2010 is echter dat het nieuwe gebouw minder verzorgingsplaatsen zal bieden. Er is een maximum op het aantal plaatsen en dit maximum is reeds bereikt. Dit heeft tot gevolg dat geboren en getogen Voorhouters, die niet meer zelfstandig kunnen wonen en zorgbehoeftig zijn geworden, buiten Voorhout geplaatst zullen moeten worden. Dit is voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van deze ouderen een zeer onwenselijke situatie. Onze ervaring als zorgverleners is dat de overgang naar en het verblijf in de tijdelijke huisvesting aan de Boekenburglaan en de Ravellaan deze mensen de afgelopen jaren al geen goed hebben gedaan.”

Laatste levensfase

De brief besluit: “Wij zijn van mening dat een gemeenschap moet streven naar een goede zorg voor zijn ouderen. Immers, zij hebben een bijdrage geleverd aan die gemeenschap en verdienen daarvoor waardering. Ook in de vorm van goede huisvesting en zorg in hun eigen omgeving in hun laatste levensfase. In het plan van de nieuwe Agnes, zoals dat nu in Voorhout wordt uitgevoerd, wordt niet aan dit streven voldaan. Dit vinden wij een trieste situatie en wij vinden dan ook dat er op korte termijn een oplossing voor dit grote probleem gezocht dient te worden.”

In een persoonlijke reactie houdt een huisarts die anoniem wenst te blijven geen blad voor haar mond: “We maken ons ernstig zorgen, want de verhuizing is al voor de vijfde keer uitgesteld. Als huisartsen vinden we dit schandalig, want wij worden geconfronteerd met depressieve mensen in een noodsituatie. Het bejaardentehuis voor 68 man is afgebroken en die mensen zouden terug moeten, maar er is plaats voor slechts veertig personen. Het college van burgemeester en wethouders schuift de verantwoordelijkheid af naar ActiVite, die organisatie verwijst naar de projectontwikkelaar en de projectontwikkelaar wijst weer naar de gemeente.”

Vijf jaar ellende

Ze vervolgt: “Je kunt zo niet met bejaarde mensen omgaan. Na vijf jaar ellende willen wij als huisartsen onze mening geven. Wethouder Leo van der Zon zei vorig jaar dat het probleem met de terugkeer van de bewoners naar de nieuwe Agnes zich vanzelf oplost, omdat de mensen op een gegeven moment toch komen te overlijden. Ik heb nog nooit een kortzichtigere opmerking gehoord. De mensen blijven namelijk ouder worden en door het tekort aan plaatsen moeten geboren Voorhouters naar Sassenheim en Oegstgeest verhuizen. Wij willen een signaal afgeven. Onlangs is er een vergadering geweest dat de verhuizing tot na de zomer is uitgesteld. Ik heb hier een oude folder van de LAS, waarin staat dat de oplevering van het gebouw in 2007 zou zijn, waar 68 bejaarden terecht kunnen. Alles draait om het geld. De organisaties hebben zich totaal niet aan hun afspraken gehouden en het gemeentebestuur moet haar verantwoordelijkheid nemen.

ActiVite is gevraagd naar een reactie en woordvoerder Jacqueline Bruggink geeft geen sjoege. “Van de brief van de huisartsen weet ik niets, we informeren de bewoners op maandagavond 22 februari en daarna volgt een persbericht.” Uit dit persbericht blijkt dat de verhuizing van de ultrasenioren inderdaad minimaal tot juni 2010 is uitgesteld. Ook wethouder Leo van der Zon blinkt niet uit in openheid. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: “De wethouder ziet geen noodzaak om te reageren op de brief. Hij heeft er alle vertrouwen in dat ActiVite en Stek dit goed zullen oplossen en dat ze alles aan het doen zijn om de mensen zo snel mogelijk naar het centrum te krijgen. Hij wil niet via de media praten, maar zal reageren naar de opstellers van de brief.”