Spannende kijkavond bij helder weer
Deze editie van de landelijke sterrenkijkdag staat in het teken van de afstanden en eenheden in het heelal in haar algemeenheid en de van de aarde tot de eerste ster in het bijzonder. Ook vertellen Henny en IJsbrand over de lichtvervuiling, die een sterk negatief effect heeft op de mogelijkheden om sterren en planeten te kunnen bekijken en te fotograferen. Daarnaast is er een diapresentatie met foto’s van sterren die; een prachtige selectie van foto’s die het echtpaar de afgelopen decennia heeft gemaakt.
Het succes van het sterren kijken en het bewonderen van de zonnevlekken staat en valt natuurlijk bij de toestand van het weer. “We kunnen op zaterdagmiddag alleen naar de zon kijken als het helder is. Je ziet dan een gele bal met uitspattingen eromheen: dat zijn de zonnevlammen”, informeert het echtpaar.
Ook ’s avonds en tot diep in de nacht zijn de planeten en sterren te bewonderen. Zeker als de hemel wolkenvrij is. “Mars, Venus en Saturnus kun je goed zien, zelfs met het blote oog als je weet waar je moet kijken. Venus is de helderste planeet aan de hemel. We zetten een aantal telescopen neer, die gericht zijn op Venus, Mars en de Maan. Maar ook kunnen mensen Orion bekijken; de heelalkraamkamer waar sterren in worden geboren.” Om 22:30 uur wordt Saturnus zichtbaar. Maar zelfs als deze planeten- en sterrenpracht niet te zien is door (laaghangende) bewolking, dan is de diapresentatie op zich al een unieke ervaring.
De sterrenkijkdag, waaraan sterrenwacht Foucault voor de vierde keer meedoet, begint op vrijdagavond én op zaterdagavond om 19:00 uur tot circa middernacht. Op ieder moment kunnen de bezoekers binnentreden. Zaterdag van 14:00 uur tot 17:00 uur kan door de zonnekijker gekeken worden naar de zonnevlammen. “Wij geven uitleg over wat die zonnevlekken doen”, informeren IJsbrand en Henny van Straalen.
Voor meer informatie: Sterrenwacht Foucault, Hoogduinweg 44 De Zilk. T: 0252 516 633.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home