Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 juli 2010

Geflopte uithuiszetting

NOORDWIJK – Veel voorbereiding was gestoken in het ontruimen van de gekraakte woningen op de Huis ter Duinstraat 54 tot en met 66. Na een grondige check van de strafrechtelijke redenen, intensief overleg tussen de officier van justitie, de politie en de burgemeester werd woensdag 21 juli overgegaan tot het ontruimen van de panden. Terwijl één huis zo goed als ontruimd was en de antikraakbewoners klaar stonden om hun intrek te nemen, belde een advocaat met de dienstdoende arm der wet. Zijn betoog was zo overtuigend dat de ontruimingsactie werd afgebroken en de politie weer afdroop.

Dagen later praten de omwonenden en de betrokken Poolse krakers nog over het voorval. Een echtpaar dat vlakbij de kraakpanden woont, had alles zien gebeuren: ‘De politie kwam met meerdere auto’s aanzetten en er waren wel een stuk of acht agenten. Ze hadden er flink de pest in toen bleek dat de actie moest worden afgebroken. “Dan staan we hier mooi voor Jan met de korte achternaam”, verzuchtte een van hen. Ze hadden die avond tevoren nog met z’n allen de ontruimingsactie doorgenomen.’ Desgevraagd geeft het echtpaar aan nooit last gehad te hebben van de krakers.

Veel van de betreffende woningen zijn hermetisch afgesloten en op aankloppen en tikken op de ramen wordt niet gereageerd. Bij een van de woningen staat de deur echter open en twee van de bewoners zijn zo vriendelijk het huis te tonen en hun kant van het verhaal te geven, op basis van anonimiteit. ‘We wonen nu een maand in dit huis en het bevalt hier heel goed. Ik heb een goede baan en werk in de bouw. Ik hoop dat ik hier kan blijven wonen en ben bereid om geld te betalen voor water en electriciteit’, laat de een weten. De tweede verzucht: ‘We hebben al met een antikraakbureau gepraat en ons was verzekerd dat we hier konden blijven wonen, maar van de ene dag op de andere was dat niet meer mogelijk.’

De vraag blijft wie er verantwoordelijk is voor een ontruiming die juridisch toch niet helemaal in orde is. De politiewoordvoerder geeft niet thuis bij deze vraag: ‘De woordvoering over de ontruiming van de panden in Noordwijk ligt bij het openbaar ministerie.’ Voorafgaand aan dergelijke ontruimingen wordt standaard overleg gevoerd met onder meer de burgemeester, Harry Groen. De woordvoerder van de gemeente Noordwijk, Eelco Kranenburg, laat weten dat Groen inderdaad betrokken was bij de voorbereiding van de ontruiming, maar dat de eerste burger geen blaam treft. Kranenburg vertelt: ‘De ontruiming is vooraf aangekondigd in de driehoek (politie, burgemeester, officier van justitie, JD), waarvan de burgemeester deel uitmaakt. Tot het weer stopzetten van de ontruiming heeft de officier van justitie overeenkomstig zijn bevoegdheid zelf besloten. De burgemeester heeft er alle vertouwen in dat dit weloverwogen is gebeurd.’
Ook het Openbaar Ministerie is gevraagd te reageren om antwoord te geven op de vraag wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor deze mislukte actie. Een woordvoerder geeft aan dat het, in verband met vakantie van meerdere personen, niet mogelijk is binnen vijf dagen (voor de deadline van het Witte Weekblad) antwoord te geven.