Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 september 2010

AWZI vernieuwd en verbeterd

NOORDWIJK – Het duurt nog maar enkele weken en dan ligt de oude afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) geheel plat. Hiervoor in de plaats wordt een nieuwe awzi gerealiseerd. Ook elders in de regio gaan de awzi’s de komende jaren op de schop.

Robbin van der Wal, communicatiemedewerker bij Vermeulen sloop- en milieutechnieken, laat over de sloopwerkzaamheden weten: “Het schiet aardig op. De eerste grote silo is al tegen de grond en we zijn druk bezig met de rest van de gebouwtjes. Over twee weken moeten we een groot deel plat hebben, want dan komt de heier.”

Grote problemen zijn de slopers niet tegengekomen. “De asbest is al verwijderd uit een gebouwtje dat vooraan stond. Het was wel een uitdagende klus, want twee van die ronde bakken zaten vol met lavasteen; dat zijn hele grote zwarte brokken steen. Na onderzoek bleek dat deze lavasteen gewoon kon worden afgevoerd. Dat viel mee en we brengen het dus naar Van Leeuwen in Katwijk. De rest van het afval en puin wordt naar verschillende locaties in het land gebracht. Bouw- en sloopafval wordt namelijk meestal wel hergebruikt.”

Namens het Hoogheemraadschap van Rijnland laat Marjorie Teunis, communicatiewoordvoerder, weten: “De AWZI is circa 45 á 47 jaar oud. Eind jaren negentig heeft er bij Rijnland een oriënterende studie plaatsgevonden naar de meest urgente problemen in het licht van de gewenste waterkwaliteit. Uit die studie is naar voren gekomen dat de hoogste prioriteit gegeven moest worden aan de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek. In deze regio heeft Rijnland twee problemen met betrekking tot het verwerken van het afvalwater: de waterkwaliteit (oppervlakte water) en de capaciteit van de huidige awzi’s.”

Voedselrijkdom
Ze vervolgt: “De waterkwaliteit en met name de voedselrijkdom in het Trekvaartgebied (Maandagsche Watering en het daaraan noordelijk aangesloten deel van de trekvaart) blijft een probleem indien geen actie wordt ondernomen. Dat heeft mede te maken met de kwaliteit van het gezuiverde water van de awzi’s Noordwijk en Noordwijkerhout. De capaciteit van de vijf huidige awzi’s Noordwijk, Noordwijkerhout, Katwijk, Leiden-Zuidwest en Leiden-Noord is niet afgestemd op het verwachte aanbod van afvalwater en de verdeling daarvan. Daar komt bij dat de awzi’s Noordwijk en Noordwijkerhout verouderd zijn.”

De huidige awzi Noordwijk is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de moderne eisen. Daarom wordt de bestaande awzi niet gerenoveerd en uitgebreid, maar volledig nieuw gebouwd. Op deze awzi wordt het afvalwater van de gemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen (kern Voorhout) verwerkt/gezuiverd. De awzi Noordwijk krijgt hierdoor dus een regionale functie. Het gezuiverde water wordt afgevoerd naar de Maandagsche Watering. Het zuiveren van het rioolwater uit Noordwijk vindt nu plaats op de nieuw gebouwde awzi Noordwijk

Nieuw
Ook elders in de regio gaan de awzi’s op de schop. De bestaande awzi Noordwijkerhout wordt vervangen door een nieuw te bouwen afvalwatertransportgemaal Noordwijkerhout en een aan te leggen afvalwatertransportleiding (circa 7,5 km) naar de nieuwe awzi Noordwijk. Het afvalwater van kern Voorhout wat nu nog wordt behandeld op de awzi Katwijk, wordt aangesloten op de nieuwe awzi Noordwijk. De bestaande afvaltransportleiding Voorhout-Katwijk wordt daartoe verlengd tot aan de nieuwe awzi (circa 0,8 km). Het bestaande afvalwatertransportgemaal Voorhout moet worden aangepast. De werken zullen aansluitend aan de inbedrijfstelling van de awzi Noordwijk (planning oktober 2010) gereed zijn/komen.
De totale investering die gemoeid is met het project nieuwbouw awzi Noordwijk inclusief de overige genoemde werken bedraagt ca. € 42 miljoen exclusief BTW. De bouwkosten nieuwbouw awzi Noordwijk inclusief slopen bedragen circa € 23.500.000 exclusief btw. Het terrein wat vrijkomt na de sloop van de oude awzi wordt ingericht met vijvers en de toegangsweg naar de nieuwe awzi wordt erover aangelegd. De nieuwe awzi voldoet aan de gestelde eisen en er wordt geen overlast verwacht met het verplaatsen ervan.