Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 september 2010

Gaan voor goud tijdens Gouden Gaffelwedstrijden

WARMOND – Bij de start van de Gouden Gaffelwedstrijden op zaterdag 28 augustus was het niet druk. De mensen die er waren, genoten echter van een prachtig schouwspel van platbodems en water, met een schitterende achtergrond van wolken en zonlicht.

Tijdens de Gouden Gaffelwedstrijden beconcurreren traditionele zeilende bedrijfsvaartuigen elkaar onderling. Deze platbodems werden vroeger gebruikt voor het vervoeren van mest, bollen of andere vracht. Er zijn verschillende types platbodems, zoals Westlanders en Kagenaars. Tijdens de wedstrijd mag geen van de deelnemers gebruik maken van een motor, al is het wel toegestaan gebruik te maken van een boom. Dat is een paal van circa acht meter waarmee de boot tijdens windstilte voortbewogen wordt. Doel van de strijd, die over twee dagen gaat, is het bemachtigen van de Gouden Gaffel, een gekromde houten paal waar een zeil aan hangt.

Vlak na de start op zaterdagochtend braken twee schepen, de Gantel en de Hendrik, hun giek. Zonder giek is het lastig varen, maar collega-schippers boden de helpende hand. Met het nodige laswerk en inderhaast opgetrommelde stalen buizen konden de Hendrik en de Gantel toch nog op zondag deelnemen aan het vervolg van de wedstrijd.
Wie de wedstrijd uiteindelijk gewonnen heeft, is van ondergeschikt belang. Meedoen en genieten, daar draaide het tijdens de Gouden Gaffelwedstrijden om. De Witte Weekblad-lezer die toch nieuwsgierig is naar de winnaar, kan kijken op: www.zeilvaartwarmond.nl. Die site geeft ook informatie over de winnaars van de derde editie van de Warmondse Open Klompzeilkampioenschappen, dat gezien de 31 deelnemers kan genieten van een steeds hogere populariteit.