Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 september 2010

Nieuwe initiatieven voor historie Noordwijk

NOORDWIJK – De vrijwilligers die zich al jaren bekommeren om de Oude Jeroenstoren zitten vol ideeën om nieuwe initiatieven op te zetten. Onlangs deed een van hen, Hans van den Berg, voorzitter van de Torenkerkcommissie, een officieel verzoek aan het college van burgemeester en wethouders.

Van den Berg vraagt toestemming om de twee grote klokken uit de Oude Jeroenskerk handmatig beluidbaar te maken. Een klokkenluidersteam zou deze klokken dan mogen laten klinken. Het doel is om de klokken vanaf het begin van het volgende torenklimseizoen te laten luiden. De kosten, 5.000 euro, worden gedekt door een sponsor.

Een ander plan is om het geschiedenisfeit ‘Jeroen in Noordwijk vermoord’ in de geschiedenisboeken te krijgen. Van der Berg laat weten dat hierover al contact is geweest met voormalig minister van onderwijs Ronald Plasterk en zijn opvolgster M. van Beijsterveld. Van den Berg: ‘Hoofddoel hiervan is natuurlijk de geschiedenis van Noordwijk inzichtelijk maken van de Noordwijkse schooljeugd. We willen deze jeugd intensief bij dit project betrekken. We hopen dat het college dit initiatief aan andere partijen wil aanbevelen.’
Het grootste project kost circa 20.000 euro: de restauratie van het volledig intact zijnde uurwerk uit 1912, met medewerking van de Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Van den Berg: ‘Dit kan door de rijksoverheid gesubsidieerd worden, mits het uurwerk ook weer gebruik gaat worden voor het luiden/slaan van de klokken en het draaien van de wijzers van de vier grote horlogeplaten. De ingebruikname kan gebeuren in 2012, precies 100 jaar na de aankoop.’