Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2010

“Draagvlak is moeilijk te meten”

TEYLINGEN – De beoogd voorzitter van de Stichting Ondernemersfonds Teylingen (SOT) is Peter van der Knaap. Ook hem is de tegenstand over de invoering van de extra toeslag van 13% op de OZB-heffing niet ontgaan. Hij laat weten dat het SOT-bestuur een extra informatieavond belegd op maandag 1 november.

Hij erkend dat de weerstand groter is dan de eerder aangegeven zeven ondernemers. “Het verplichtende karakter van de extra heffing druist tegen de ondernemersgevoelens in. Een van de redenen om het ondernemersfonds op te richten is het freeridersgedrag. 13% lijkt heel veel, maar in de praktijk gaat het maar om een paar tientjes per jaar. Als iedereen dat doet, hebben we een potje van 100.000 euro waarmee Teylingen gepromoot kan worden. Op deze manier kunnen ook winkelketens die zich van het lokale gebeuren distantiëren niet onder de bijdrage uitkomen.”

Hij geeft als voorbeeld van een betere promotie het bloemencorso: “Ieder jaar krijgen we hiermee een miljoen bezoekers, maar daar staan weinig inkomsten tegenover. Als je samenwerkt, kun je er veel meer uithalen. Dat geldt ook voor de watersport; de bedrijven moeten met elkaar samenwerken voor een groter algemeen nut.

Draagvlak

Deze weken is het bestuur van de SOT druk bezig om de Teylingse politiek ervan te overtuigen dat er voldoende draagvlak is om het ondernemersfonds te realiseren. Om dit te helpen bereiken wordt op maandagavond 1 november een (derde) informatieavond georganiseerd, waar voor- en tegenstanders hun mening kunnen uiten. Vanaf 20:15 uur is er een inloopbijeenkomst in hotel Van der Valk te Sassenheim: uitnodigingen om hier naar toe te gaan, zijn verstuurd naar maar liefst 1.000 bedrijven. Van der Knaap: “We willen de ondernemers informeren over de voordelen van het fenomeen “Ondernemersfonds”. Ook willen we vertellen over andere ondernemersfondsen die succesvol zijn opgericht. Doel is om de mensen ervan te overtuigen deze kans niet te laten liggen en het ondernemersfonds in het algemeen belang op te zetten. Tijdens de vragenronde is er kans voor voor- en tegenstanders om hun mening te geven.”

De Teylingse politiek neemt op woensdag 3 november een definitief besluit of een ondernemersfonds moet worden ingesteld. Van der Knaap heeft goede hoop dat dit ondernemersfonds gerealiseerd zal worden. “De politiek vraagt zich af of er voldoende draagvlak is. Dat is moeilijk te meten; kijkend naar het aantal ondernemers wordt het lastig om te bepalen of een meerderheid voor of tegen is. Wel is een aantal, dat grote bedragen wil betalen voorstander, evenals een meerderheid van de TOV.” Maandag 18 oktober had het SOT-bestuur een bijeenkomst met een aantal tegenstanders van het ondernemersfonds. Dit waren bedrijven uit onder meer de agrarische sector.
Hij besluit: “Veel ondernemersfondsen hebben opstartproblemen, maar als het een paar jaar loopt is men heel enthousiast over hoe de dingen daar kunnen gebeuren. De ondernemersfondsen schieten in Nederland als paddestoelen uit de grond, dus waarom kan dat niet in Teylingen? Kijk maar naar het Oosthoutplein. De winkeliers kunnen de koppen bij elkaar steken en met een goed voorstel de eigen omgeving promoten met geld uit het ondernemersfonds.”