“Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt”
TEYLINGEN – Midden in de nacht, als de eerzame burgers allang slapen, waakt de politie over de veiligheid van de inwoners. Zo liep wijkagent Peter de Boer door de straten van Sassenheim, Voorhout en Warmond om te controleren op drinkende of blowende hangjongeren, horeca-overlast of andere verstoringen van de openbare orde.
Door Joep Derksen
Vrijdag 12 november, aan het begin van de avond die van 20:00 uur tot 04:30 uur de volgende ochtend zou duren, deed De Boer een deel van zijn ronde met jongerenwerker Johan van Weeghel. De wijkdienst begon met het controleren van de bekende hangjongerenplekken, zoals de locatie van de basisschool aan de Menneweg. Regelmatig frequenteren jongeren achter deze school, waarbij wel eens bierflesjes of jointjes na nuttiging achtergelaten worden. Wellicht was het miezerige weer de oorzaak, maar deze avond was er geen hangjongere te bekennen.
De Boer vertelt over zijn taken gedurende de wijkdienst: “We controleren in heel Teylingen, onder meer op het handhaven van de openbare orde. Dan gaat het om klachten over jeugd en bezoeken we de bekende hangplekken. Op die locaties wordt nogal eens geblowd of alcohol genuttigd. Ook bezoeken we de horeca en kijken of het horecaconvenant goed nageleefd wordt. Dat houdt in, dat er na half twee niemand meer wordt binnen gelaten en dat om 04:00 uur alles horeca-etablissementen gesloten zijn. De afspraken hierover worden door de horeca redelijk goed nageleefd.”
Lunchpakket
Hoe bereid De Boer zich voor op twee weekendnachten surveilleren door de donkere Teylingse straten? “Ik heb een lunchpakket bij me, bestaande uit brood met kaas. De dag voor de nachtdiensten heb ik rust. Gelukkig is het zo dat hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Vroeger sliep ik na een nachtdienst door tot 15:00 uur de volgende middag, maar tegenwoordig sta ik alweer om 11:00 of 12:00 uur op.”
De Boer laat weten dat de samenwerking met de jongerenwerkers goed bevalt: “Die samenwerking is in de loop der jaren gegroeid. Door die samenwerking proberen we een klik met elkaar te hebben.” Van Weeghel vult aan: “We werken niet samen om de jongeren te verklikken, maar als teken dat de regels gehandhaafd worden. We brengen de bekende hangplekken in kaart en gaan er vervolgens langs. Ook bezoeken we mensen die overlast ervaren wel eens thuis, zodat ze weten dat we er achteraan zitten.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home