Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2010

Fioretticollege gaat voor goud

LISSE – Begin 2013 staat er aan de Sportlaan een fonkelnieuw schoolgebouw voor het Fioretti College. Deze voorspelling deed Johan Copier, directeur van het Fioretticollege op donderdag 2 december. De werkzaamheden nemen in totaal zo’n anderhalf jaar in beslag en beginnen kort voor de zomervakantie van 2011: dan verdwijnen onder meer de gymzalen, alsmede de mediatheek van het huidige Fioretticollege.

De leerlingen kunnen hun lessen tot 2013 voortzetten in het huidige schoolgebouw, maar moeten voor hun lichaamsbeweging naar de Ter Speckehal (de bovenbouwleerlingen) en Meerzicht (onderbouwleerlingen). Verschillende andere lessen, zoals computer en handenarbeid, worden in noodlokaaltjes gegeven. Zodra de nieuwe school afgerond is, begint de afbraak van de grote lokalenvleugel van het oude gebouw. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) maakte bekend dat ‘het er naar uitziet’ dat de geplande 300 woningen met name op de locatie van Meerzicht, de tennishal en het huidige zwembad komen te liggen. Het nieuwe sportcomplex verschijnt op het huidige sportveld van de school, dus aan de westkant van het nieuwe Fiorettigebouw.

Licht is het centrale thema in dat nieuwe gebouw, zo laat architect Aldo Vos weten. De tijd van bedompte klaslokalen en sombere gangen is helemaal voorbij. Het pand krijgt een zeshoekige vorm met afgeronde hoeken en ongelijke vlakken en binnen wordt een omvangrijke open ruimte met balustrades gerealiseerd. In totaal heeft de nieuwe school drie verdiepingen met als toefje op de slagroom een grote toneelzaal met een glazen dak. Ideaal voor de leerlingen om tussen de lessen door lekker te chillen. De nieuwe school houdt zich ook bezig met het milieu; daarom wordt een warmte/koude opslag gerealiseerd, waarop niet alleen de nieuwe school, maar uiteindelijk ook de sporthal en het nieuwe zwembad worden aangesloten. Wellicht kunnen ook de woningen hiervan gebruik maken. Een aardig details is, dat de hoofdingang van de school omgeven wordt door kunstmatig opgeworpen terpen. Niet alleen geeft dat een aangenamer beeld van de entree, maar ook verdwijnen zo de fietsenstallingen uit het beeld.
De totale kosten voor de nieuwe school bedragen circa 18 miljoen euro; de gemeente draagt hier ettelijke miljoenen aan bij.