Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2010

Minder regels

LISSE – Minder regels voor de inwoners zorgen ervoor dat de gemeente ook minder kosten heeft ten aanzien van het controleren op die regels. Met deze win-win situatie in het achterhoofd, besloot het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 30 november om over te gaan tot ‘deregulering van de Algemene Plaatselijke Verordening’, zoals dat in ambtelijke woorden heet.

Voor maar liefst 14 situaties is voortaan geen vergunningsplicht meer nodig en soms is zelfs de meldingsplicht afgeschaft. Een aantal van de regels gaat over situaties die bijna niet meer voorkomen in Lisse, zoals het verbod op loslopend vee en het verbod op bedelarij; dat wordt afgeschaft. In 21 gevallen wordt niet meer gecontroleerd op dagelijks voorkomende situaties. Hierbij gaat het onder meer om ‘vallende voorwerpen’, ‘het betreden van plantsoenen’, ‘het bespieden van personen’ en het ‘nodeloos alarmeren’. Ook verdwijnt de controle op het veroorzaken van gladheid, straatartiesten en de vergunning voor een geluidswagen.

Wethouder Adri de Roon (D66) liet weten: ‘Deregulering neemt in ons coalitieprogramma een prominente plaats in. We willen zo min mogelijk regels dus is de algemene plaatselijke verordening nog steviger onder de loep genomen. De rode draad die we volgen is dat waar sprake is van vergunningen of ontheffingen, willen we die zoveel mogelijk voor onbepaalde tijd of meerdere jaren tegelijk verlenen. Andere regels zijn overbodig of worden door andere verordeningen al gereguleerd, zoals het rookverbod in bossen en natuurterreinen.’

Het college heeft overigens wel één extra vergunning ingesteld. Tot voor kort was het voor inwoners alleen nodig om melding te maken van het realiseren van een uitrit. Dit levert echter soms complicaties op ten aanzien van de verkeersveiligheid en soms gaat zo’n nieuwe uitrit ten kosten van een parkeerplaats. Het college kan hierdoor voortaan de aanleg van nieuwe uitritten verbieden.