Komst ondernemersfonds nog onzeker
Inspreker Rob Batenburg hield namens de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) een vurig pleidooi voor de komst van het ondernemersfonds. De voornaamste reden voor het instellen van het ondernemersfonds was altijd het tegengaan van de freeriders: ondernemers die weigeren lid te worden van de TOV, een instantie die door een aantal ondernemers in hun vrije tijd is opgezet en waar een minderheid van de ondernemingen bij aangesloten is. De niet-leden worden ‘freeriders’ genoemd, omdat zij wel meeprofiteren van acties zoals de sinterklaasintocht, maar niet meebetalen aan het TOV-lidmaatschap. Batenburg erkende dat het ondernemersfonds dit probleem ‘maar gedeeltelijk aanpakt’: het ondernemersfonds gaat zich immers niet bezig houden met acties die de TOV al opzet.
Het onlangs vanwege de discussie over het ondernemersfonds teruggetreden raadslid Franck van der Valk was fel tegenstander: “Het kan nooit mogen om een vorm van verplichte solidariteit in te stellen voor een vereniging die vrijwillig is opgezet. Het is ook niet de taak van de gemeente om geld af te dragen aan het ondernemersfonds. 47% van degene die gaan meebetalen heeft geen belangen bij het fonds.” Frans Heemskerk sprak als lid van het bestuur Stichting Ondernemersfonds Teylingen in oprichting: “60% van de ondernemingen staat achter ons, evenals enkele grote ondernemingen. Vanuit de zorg is scepcisme, maar we willen met hen in gesprek om enthousiasme te genereren.” Het genoemde percentage wekte vragen op bij de politieke partijen:
Geen ruime meerderheid
Fractievoorzitter Ed Wegman (Trots op Nederland): “Er zijn 1.588 ondernemers in Teylingen en de TOV heeft 350 leden. Hoe komt u aan die 60%?” Zijn collega Peter Scholten (CDA): “Een ruime meerderheid van de Teylingse ondernemers met zakelijk onroerend goed moet voorstander zijn van de invoering. Op dit moment is die ruime meerderheid er niet. Er zijn wel creatieve invullingen van de ruime meerderheid, maar ik zie hier doelredeneringen in.” Vergelijkbare woorden werden door de andere politieke partijen geuit.
Fractievoorzitter Rose Marie Keijzer (D66) gaf aan: “Ik heb er moeite mee dat zorginstellingen moeten gaan meebetalen, al kun je regelen dat ze het geld weer terug krijgen. Dat de gemeente zelf meebetaalt heb ik wat minder moeite mee. Dat kun je compenseren, want wat je als gemeente met de linkerhand geeft, haal je met de rechterhand terug. Ook zijn we niet overtuigd van het draagvlak.”
Twijfelaars
Wethouder Leo van der Zon (VVD) probeerde de politieke twijfelaars over de komst van het ondernemersfonds op zijn hand te krijgen, door te stellen dat twee van de insprekers die tegenstander waren van de extra OZB-heffing, slechts respectievelijk 1 en 18 euro extra hoefden te betalen. “Om dit in perspectief te brengen”. Deze uitspraak werkt averechts: Fractievoorzitter Frans Nederstigt (ChristenUnie) liet weten dat het ongepast is dat het college communiceert over de individuele belastingverplichting van de burgers. De wethouder gaf aan dat dit geen gewoonte zou worden.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home