Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2011

Antibiotica

Column: De waan(zin) van de week


Regelmatig rijd ik ’s ochtends over de N444 van Noordwijk richting de A44. Voor de verkeerslichten bij Akzo staat altijd een lange file aan auto’s te wachten tot ze verder mogen rijden. Maandag 18 april was het de eerste keer dat ik tijdens spitsuur (8:30 uur) zomaar en in één keer door kon rijden. De oorzaak was ook al snel duidelijk; de verkeerslichten waren buiten gebruik. Op de zijwegen die ook naar het kruispunt leiden, stonden weinig tot geen auto’s te wachten; een teken dat het verkeer zelf de doorstroming beter regelt dan de stoplichten. Inderdaad, beste Neerlandici, in dit geval kan ik de verkeerslichten met een gerust hart stoplichten noemen. De provincie ontdekte al snel dat er iets aan de hand was met de verkeersregelinstallatie en de volgende dag was alles weer bij het oude: de stoplichten deden het en de autofile was even lang als anders.

Na jaren van nieuws over vlees en vis waar je ziek van kunt worden, is het waarschuwingspistool nu gericht op de groenten die we verorberen. In vijftien soorten groeten, waaronder taugé, radijs, lente-ui en pastinaak werd een resistente bacterie gevonden. Dit soort bacteriën heeft een zeer hoge weerstand tegen antibiotica en dat kan levensbedreigend zijn voor mensen die ernstig ziek worden. Schokkend is dat van de zeven groentemonsters met een ESBL-houdende resistente bacterie, maar liefst vijf monsters afkomstig zijn van de biologische teelt. De kans is groot dat die groenten besmet zijn geraakt door de dierlijke mest waar de grond rijkelijk mee wordt omgewoeld. Dat biologisch eten is blijkbaar niet zo’n walhalla als menigeen wil doen geloven.

Als het aan mij ligt, schaffen we het woord ‘burger’ in de zin van ‘inwoner’ af. Een ‘burger’ is een hapklare maaltijd, die je voor een klein bedrag kunt verorberen. Natuurlijk zijn we allemaal slaafse, belastingbetalende onderdanen van een allesbepalende overheid, maar moet dat nou zo duidelijk gemaakt worden met het woord ‘burger’? Vervang het woord ‘burger’ in gedachten maar eens voor ‘hamburger’. Het levert wel leuke beeldspraken op. Als ik een politicus hoor zeggen: ‘We moeten de kloof tussen de overheid en de burger dichten’, dan weet ik direct dat hij het dus niet begrepen heeft. Juist met die uitspraak vergroot je de kloof.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Luis Benedit (73): Argentijns schilder
Muanamosi Matumona (45): Angolees journalist
Walter Breuning (114): Oudste man ter wereld
William Lipscomb (91): Amerikaans chemicus en Nobelprijswinnaar
Louis Tas (91): Nederlands psychiater en schrijver
Allan Blakeney (85): Canadees politicus
Eric Gross (84): Australisch componist
Olubayo Adefemi (25): Nigeriaans voetballer

Het woord van de week: Burgeroorlog.