Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2011

Einde stamtafel dreigt

VOORHOUT – Voorafgaand aan de stamtafel werd gespreksleider Jack Josten zaterdag 2 april flink in de bloemetjes gezet. Hiermee wilde de harde kern van de stamtafelbezoekers hun waardering uitspreken over al de jaren dat Josten de stamtafel heeft voorbereid en heeft voorgezeten. Josten kondigde aan dat hij het de komende jaren wat rustiger aan gaat doen. Daarom stopt hij in juni met het opzetten van de stamtafel. Als er niemand is die dit werk overneemt, betekent dat na negentien jaar het einde van de stamtafel in Voorhout. Wel zijn er voorbereidingen gaande om in Sassenheim een nieuwe stamtafel op te zetten.

De wijkmarkt van woensdag 30 maart sloot naadloos aan op het thema van deze stamtafelbijeenkomst. In haar strijd om mee te lopen in de vaart der volkeren lijkt Voorhout op een doodlopend pad te zijn beland. Met de vernieuwing van de Herenstraat zou deze verkeersader aantrekkelijker moeten worden voor het winkelend publiek. Een jaar later kan de conclusie getrokken worden dat deze ambitieuze doelstelling van het college van burgemeester en wethouders niet gehaald is, zo oordeelde de stamtafel. Langdurig parkerende vrachtwagens zorgen voor lange files, evenals automobilisten die een fietser op de straat niet durven in te halen. Veel fietsers besluiten om hun voertuig voor de eigen veiligheid op de stoep te manoeuvreren en dit zorgt weer voor gevaren voor de voetgangers.

Het winkelaanbod in Voorhout wordt dan ook minder, terwijl Lisse en Katwijk wél functioneren als regionale shoppingtrekpleisters. ‘Op dit moment staan er zeven winkels leeg. Wat voor winkel zou je als ondernemer nog gaan openen?’, zo was de vraag. Het antwoord liet niet lang op zich wachten: ‘Een new age winkel of een biologische slager!’ Toch zijn er ook lichtpunten voor het Voorhoutse winkelgebied, want een stamtafelaar merkte op dat er tevens nieuwe winkels bij zijn gekomen. Die krijgen het de komende jaren echter ook moeilijker, aangezien ze moeten vechten tegen de almaar voortdenderende internethandel.

Nee, het is tegenwoordig niet eenvoudig om een zelfstandig Herenstraatondernemer te zijn die de consument nodig heeft voor zijn omzet. ‘Zolang er iedere dag 9.000 auto’s over de Herenstraat gaan, wordt dat nooit een winkelstraat!’ De bijeenkomst werd afgesloten met een doordenker: ‘Een pond veren zonder vogel vliegt niet’, wat betekent dat er meerdere factoren nodig zijn om als ondernemer te kunnen slagen.