Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2011

‘Gemeente moet niet meebetalen aan salarissen van spelers’

LISSE – Het spelen op het hoogste amateurniveau gebeurt al jaren niet kostendekkend, zo is er in het onderzoek te lezen. Per jaar wordt op de Zaterdag 1 selectie een verlies geleden variërend van 47.000 euro tot 90.000 euro. In de afgelopen jaren heeft FC Lisse twee leningen aangetrokken voor een totaalbedrag van 666.000 euro. Op dit moment bestaan onvoldoende liquide middelen voor het aflossen van deze leningen. Als FC Lisse niet in staat is om aan haar aflossingsverplichtingen te voldoen, kan de bank een beroep doen op de garantstelling die de gemeente heeft afgegeven.

Wethouder Bas Brekelmans (VVD) had in het rapport ook gelezen dat de Zaterdag 1 selectie de voornaamste reden is voor de tekorten en vroeg zich daarom af of het de gemeente is die de salarissen van de spelers van de Zaterdag 1 selectie deels heeft betaald. Dat zou een onwenselijke situatie zijn. Hij constateerde dinsdag 29 maart: ‘FC Lisse heeft een structureel financieel tekort en gaten werden steeds gedicht met een nieuwe lening. Met name door de Zaterdag 1 selectie en het gebouw geeft de club meer uit dan er binnenkomt. Bovendien blijkt de kantine minder geld op te leveren dan je zou verwachten. De club reserveert niets voor het vervangen van de hal; als je niets opzij zet, krijg je over enkele jaren een megaprobleem; die hal is een financiële molensteen.’ Om dit probleem te tackelen overweegt het college om de vervanging van de hal mee te nemen in de geplande herinrichting van Ter Specke. De hal zal dan voor meerdere verenigingen en doeleinden gebruikt worden en het beheer wordt door een externe organisatie opgepakt.

Het college is door het rapport keihard wakker geschud en heeft besloten om een commissaris aan te stellen. Hoe kan het dat de gemeente in het verleden garantiestellingen heeft verleend aan FC Lisse, terwijl de financiële organisatie niet op orde was? Wethouder Adri de Roon (D66): ‘De afgelopen twintig jaar zijn er gelden toegekend. De laatste keer dat we geld gegeven hebben was in 2001; daarna hebben we ons beperkt tot leningen en vorderingen. Met de wijsheid van nu hadden we de dingen anders gedaan. De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) beoordeelt de financiën van FC Lisse bij een aanvraag. Hun advies was voor ons leidend, want SWS gaf aan dat de situatie acceptabel was. Wij vonden dat we ons op dat advies konden verlaten. Gebleken is echter dat het advies onvoldoende was, daarom willen we het toezicht met een commissaris verscherpen.’

Heeft het vertrouwen van het gemeentebestuur in FC Lisse een forse deuk opgelopen? Brekelmans: ‘Ons vertrouwen is de afgelopen tijd wel toegenomen. Ze zijn zich nu bewust en geven toe dat het fout zat. Het is beter geworden door de acties die FC in 2009 heeft gedaan. Maar hoe het daar aangestuurd is geweest, was zeker voor verbetering vatbaar.’ De wethouder blijft optimistisch: ‘Deze situatie is een geluk bij een ongeluk. We kunnen nu een oplossing aandragen en zetten een constructieve stap naar een betere toekomst. Overigens mag de Algemene Ledenvergadering van FC Lisse zich ook achter de oren krabben over het beleid van de afgelopen jaren. Zij moeten met oplossingen komen en weten om te gaan met die tekorten. Als ik lid van FC Lisse was, zou ik ook eisen van het bestuur om dit helder te maken.’