Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2011

Zelfredzaamheid nieuw uitgangspunt bij ISD

LISSE – Voortaan kijkt de ISD (Intergemeentelijke Sociale Dienst) eerst wat een hulpvrager zelf kan doen, voordat overgegaan wordt tot het verstrekken van een uitkering. De nieuwe kernwoorden zijn ‘zelfredzaamheid’ en ‘participatie van burgers met beperkingen’. Deze informatie gaf Mirthe Doek, beleidsjuridisch medewerker van de ISD Bollenstreek, tijdens haar presentatie in de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 6 april.

Doek: ‘We kijken naar iemands persoonskenmerken en behoeften, maar ook naar iemands capaciteit om zelf in de maatregelen te kunnen voorzien. Dan kijken we naar het sociaal netwerk; vrienden en kennissen of mantelzorg. Vervolgens bezien we de algemene of collectieve voorzieningen zoals Tafeltje dekje. Pas daarna kunnen als allerlaatste oplossing individuele voorzieningen worden verstrekt. Als het mogelijk is, moet die persoon ook zelf financieel bijdragen.’

Een eigen bijdrage geldt op dit moment wel voor de huishoudelijke hulp, maar niet voor andere zaken zoals een traplift of een scootmobiel. Een verkeerde zaak, zo vindt de ISD. ‘Het is redelijk om mensen naar rato van hun inkomen bij te laten dragen voor dit soort voorzieningen.’ Of zo’n voorziening ook daadwerkelijk nodig is, wordt in de toekomst vaak bepaald in een gesprek met een vertegenwoordiger van de ISD die bij de mensen thuis komt. ‘We bekijken dan wat er aan de hand is: wil iemand echt een scootmobiel of gaat het er om dat zo’n persoon eenzaam is. Zo kunnen we bekijken wat de best mogelijke oplossingen zijn.’ Wethouder Adri de Roon (D66) voegde hier aan toe dat dit gesprek ook door ouderenadviseurs uitgevoerd zou kunnen worden.