Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 mei 2011

Van shame naar keun

NOORDWIJK – Verpauperde panden zijn een doorn in het oog van het gemeentebestuur. Daarom riep de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders vorig jaar op om actie te ondernemen tegen de zogeheten ‘shameplekken’. Het dorp moet op ieder gebied weer mooi worden, zo is het adagium: van shame naar keune plekken! Wethouder Martijn Vroom (CDA) presenteerde maandag 9 mei tijdens een informatieve avond de collegeplannen om de verpaupering aan te pakken.

Een van de grote problemen bij het aanpakken van verpaupering, is dat het moeilijk is te stellen welke panden inderdaad het signet ‘verpauperd’ opgeplakt kunnen krijgen. Een pand dat beklad is met graffiti is op zich niet verpauperd en dat geldt evenmin voor een slecht onderhouden monumentaal pand. Vroom stelde: ‘Verpaupering is een gevoelsmatige uitdrukking van ongenoegen. Een pand moet negatieve gevoelens opwekken en ongedierte aantrekken.’

Wanneer de staat van een pand verslechterd, heeft dat vaak verschillende oorzaken. Het kan komen door financiële of familiaire problemen van de eigenaar, maar ook kan het pand gebruikt worden als ‘beleggingsobject’. Vroom: ‘Er zijn in Noordwijk nogal wat beleggers die vastgoed gebruiken als machtsspel. Ze laten een pand verpauperen en regelen een mooi artikel in de krant om te vertellen wat ze met dat pand willen doen.’ De wethouder vindt dat het ‘Vuurtorenrestaurant een van de meest in het oog springende shameplekken van Noordwijk’ is.

Het aanpakken van dergelijke locatie kan op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie door overleg met de eigenaar, maar ook zou de gemeente een laagrentelijke lening kunnen afgeven om de eigenaar het pand te laten opknappen. Vroom: ‘Ook zou de gemeente, met instemming van de eigenaar’ de tuin op kunnen ruimen.’ De aanwezige politici waren het hier niet mee eens. Gemeenteraadslid Duindam (VVD/JES): ‘Als je daaraan begint, zegt iedereen: ‘Kom mijn tuin maar schoonmaken!’ De wethouder beaamde dat zo’n maatregel inderdaad zou zorgen voor een precedentwerking.

Vroom toonde een lijst met 21 Noordwijkse panden die in meer of mindere mate verpauperd zijn. Panden aan de Douzastraat, Offemweg, Grashoek en Beeklaan passeren de revue. In het dorp zijn echter nog meer panden die als verpauperd beschouwd kunnen worden, zo vonden de politici. De wethouder: ‘Het feit dat je op deze lijst staat, zou als eigenaar al een last op je schouders moeten zijn.’ Gemeenteraadslid Jan de Ridder (CDA) relativeerde het verpauperingsprobleem: ‘Honderd jaar geleden was alles verpauperd en nu maken we ons druk om een paar oude pandjes.’