Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2011

Goa’s te overenthousiast

LISSE – De werkwijze van de Gemeentelijke Opsporings Ambtenaren (goa’s) werd zwaar bekritiseerd tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 18 mei. De felste kritiek kwam van fractievoorzitters Marianne Entrop (VVD) en Cees Verburg (D66).

Entrop fulmineerde: ‘Handhaving is prima, maar niet ten koste van alles. Als een trouwwagen voor het gemeentehuis bekeurd dreigt te worden, dan is dat redelijk rigide. De goa’s moeten met dit soort situaties sympathieker omgaan.’ Verburg wilde weten: ‘In hoeverre laten de ambtsinstructies van de goa’s toe dat er met wat meer inlevingsvermogen opgetreden kan worden? Niemand kan tegen handhaven zijn, maar het gaat om de wijze waarop dit gebeurt. Handhaven betekent ook goed luisteren naar de ander. Dat moet en kan beter.

Burgemeester Corrie Langelaar besefte ook dat het zo niet langer kan. De goa dient zich duidelijk te conformeren aan integriteit en respect voor anderen. Zijn werk gaat dus verder dan: “Hé, ik zie een overtreding en ik schrijf een bekeuring”. We hebben hier al enkele weken uitgebreid gesprekken over gevoerd. Goa’s zijn voor Lisse een nieuw fenomeen, waar de inwoners aan moeten wennen. Het is iets nieuws dat heel frequent geüniformeerde mensen rondlopen die wat te overenthousiast hun taken uitvoeren. Maar voor de goa’s zelf is het ook een beetje zoeken hoe ze zich daarin moeten gedragen.’

De gemeente gaat de goa’s op maat gesneden extra cursussen geven, waarin ze leren om een beetje mensgericht en klantgericht te leren denken en echt te kijken naar de individuen. Langelaar: ‘We zitten er bovenop, niet letterlijk maar figuurlijk. De mannen doen hun uiterste best en willen hier ook heel ver in met ons mee gaan. We vragen begrip van de bevolking, en we verwachten dat het in alle opzichten beter wordt. Als dat over drie maanden niet zo is, dan hoor ik het graag.’ Dit antwoord stelde de fractievoorzitters tevreden.