Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 juni 2011

Samen zeventig jaar gelukkig

VOORHOUT – Het echtpaar Gé en Tonny Peters viert zondag 26 juni hun platina huwelijksfeest; dan is het stel namelijk maar liefst zeventig jaar bij elkaar. In al die jaren hebben ze lief en leed gedeeld. Ze vertellen over geluk, liefde en de waarde van het dagelijkse kopje koffie dat samen gedronken wordt.

De liefde tussen Tonny en Gé bloeide op in 1939; zij werkte in een groentewinkel in Rotterdam en hij knipte en zeepte klanten in de naburige kapsalon. ‘Ik wist dat ze een oogje op me had’, grijnst Gé, want telkens als ze me zag begon ze te blozen. Ik viel op haar lengte; ze was twee centimeter langer.’ Tonny lacht: ‘En ik viel op zijn pikzwarte haar!’ Na twee jaar trouwde het stel en dat was ook voor die tijd vrij snel. Maar het was ingegeven omdat Tonny in het huis bij de groentewinkel kon wonen, maar enkel als zij getrouwd was. Hokken was uit den boze.

De moeilijkste tijd uit hun huwelijk was de laatste anderhalf jaar van de oorlog. Gé was tewerkgesteld bij de Arbeitseinsatz en werd in Stuttgart ingezet voor het ponswerk. Hier maakte hij acht bombardementen mee. In de tussentijd zorgde Tonny voor hun dochter en zoon en hield zij de winkel draaiende. ‘Het duurde anderhalf jaar voordat Gé zijn zoon zag en mede door de hongerwinter hadden we een rottijd.’

Na de oorlog keerde Gé echter terug en kreeg hij de mogelijkheid om in Voorhout een kapperszaak te pachten. Van de verhuizing naar dit bollendorp heeft het echtpaar nooit spijt gehad. ‘Ik zou hier voor geen goud weg willen. Het is hier elke dag feest.’ Ruim 66 jaar heeft de kapper het haar van (met name) mannen geknipt en Tonny was hierbij zijn steun en toeverlaat. Terugkijkend op zeventig jaar; wat is het geheim van een dergelijk lang en goed huwelijk? Gé lacht: ‘Ik geef alles toe. Ze blijft nooit nijdig; dat scheelt.’ Tonny voegt hier aan toe: ‘Het gaat goed en vanzelf. We waren altijd samen, want onze zaak stond naast het huis.’

Heeft het paar nog tips voor jonge stellen om het lang en goed met elkaar uit te houden? ‘Dat motten ze zelf maar avonturen. Ik heb ‘m altijd achter z’n gat moeten lopen. Nu schenkt hij de koffie en is dat z’n baan’, geniet Tonny. Nog altijd houden de twee zielsveel van elkaar, zo laat ze weten. ‘Je bent te één gegroeid. Je zit zeventig jaar op elkaars lip en kent elkaar door en door. ’s Morgens is het gewoon feest als we samen koffie drinken en ’s avonds liggen we lekker bij elkaar.’ Liefdevol kijkt Tonny naar haar man. ‘Als ik boven kom en hij ligt op bed te slapen, met de deken half over zich heen, dan leg ik die deken telkens even goed.’ En misschien is dat wel het geheim van een goed huwelijk: niet alleen zorgen om, maar vooral zorgen voor elkaar.

Het echtpaar viert het zeventigjarig huwelijk met een lang weekend weg, samen met de kinderen Albert en Tonny, vijf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Dinsdag 28 juni, tussen 14:00 uur en 17:00 uur houdt het paar een openbare receptie in Hotel Café Boerhaave (Herenstraat 57).