Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 juni 2011

Wethouder pakt hondenpoep aan


LISSE – Hondenpoep blijft een heet hangijzer: 99% van de eigenaren ruimt braaf de bruine residuen van zijn viervoeter op, maar het ene procentje dat blijft liggen wordt door tientallen mensen gezien en leidt tot frustraties. Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) kondigde donderdag 16 juni de start van een zero-tolerance beleid aan. Na een eenmalige hondenpoepschoonmaakactie op maandag 20 juni worden hondeneigenaren streng gecontroleerd en beboet op het (niet) bij zich hebben van hondenpoepzakjes.

Terwijl de wethouder een hondenpoepresidu oppakt, zegt hij: ‘We constateren dat er zo nu en dan hondenpoep op straat ligt. We plaatsen extra hondenpoepbakken, waarin 2.000 zakjes op een rol zitten. Maandag starten we de actie ‘Hond en samenleving’, waarbij de gemeente probeert de hondenbezitter zo goed mogelijk te faciliteren. Maar uiteindelijk moet de hondenbezitter de poep van zijn of haar hond opruimen.’

De eenmalige schoonmaakactie vond dus afgelopen maandag plaats en straten in heel het dorp werden onder handen genomen. Van Zelst kondigde ook aan dat er extra hondenpoepbakken geplaatst worden, onder meer op het Zuiderkruis. Gratis hondenpoepzakjes zijn ook af te halen op het gemeentehuis. Mensen die betrapt worden op het niet volgen van de regels kunnen rekenen op forse boetes. Zeventig euro voor het loslopen waar het niet mag of het niet dragen van een halsband en honderd euro voor het niet opruimen van hondenpoep, danwel de aanwezigheid van een hond waar dit niet mag. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om extra losloopplaatsen te creëren.

Inmiddels is er ook een actiegroep opgezet die ageert tegen de vervolging van de rechtschapen hondenbezitters. Via www.lissetegenhonden.nl roept deze actiegroep de mensen middels een handtekeningenactie op om de gemeente te dwingen meer en betere uitlaatplaatsen te realiseren. ‘Sinds 25 januari 2010 moeten alle honden in Lisse aangelijnd zijn, zelfs in de eigen voortuin! Alleen in de zeer beperkte en slechte uitlaatplaatsen hoeft dit niet, tenzij er schapen of koeien op het terrein staan. Zoals de hondenbezitters in de buurt van de ijsbaan weten is dit vrijwel altijd! Ook zijn de uitlaatplaatsen vaak één groot modderpoel (bij regen en sneeuw), voorzien van koeien- en schapenpoep, bollen (dient als voeding voor de koeien en schapen), vuil uit de sloten en er is geen pad waarop normaal gelopen kan worden. Vooral voor oudere mensen, mensen die slecht ter been zijn en jonge ouders met kinderwagens geeft dit problemen.’ Van Zelst reageert hier kort op: ‘Ik wil graag met hondenbezitters praten over de (on)mogelijkheden. Vergeleken met een gemeente als Katwijk, met 40.000 inwoners, hebben we veel meer losloopplaatsen.’