Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 juli 2011

65 jaar liefde door een sprong in het diepe


VOORSCHOTEN – Het leven wordt bepaald door toevalligheden. Als Jan Geijlswijk (89) op een warme zomerdag in 1942 niet in een boot vol met meisjes was gesprongen, had hij nooit het 65-jarig huwelijk met zijn grote liefde Agaat kunnen vieren. Zondag 26 juni was het dan toch zo ver; de dag dat het gelukkige paar hun briljanten jubileum vierden.

Tijdens het interview kijkt het echtpaar terug naar die bewuste dag, bijna 70 jaar geleden, dat ze elkaar leerden kennen. Jan lacht: ‘Samen met een vriend was ik die dag wat cafe’s afgegaan en de alcohol was al begonnen te werken. Op de Vliet zagen we een roeiboot vol met meisjes.’ ‘Ik was samen met wat een paar vriendinnen aan het roeien en hij zat op een tandem. Toen hij ons zag sprong hij van de kant in de boot’, herinnert Agaat zich.

Hij woonde in Stompwijk en zij kwam uit Voorschoten. Het was voor Jan geen belemmering om Agaat vaak te bezoeken en de liefde bloeide snel op. Na hun trouwen op 26 juni 1946 kregen ze zeven kinderen: drie meisjes en vier jongens en wachtte hen een leven vol hoogtepunten, maar ook enkele dieptepunten. Wanneer het echtpaar tijdens de vakanties samen naar de bossen ging of op de tandem reed, beschouwen beiden als de hoogtepunten uit hun huwelijk.

Maar ook kregen Agaat en Jan te maken met veel zuur leed, zoals een van hun dochters die op veel te jonge leeftijd overleed. Het verlies van een kind is wat geen enkele ouder wil meemaken, maar wellicht hebben de beiden hier kracht uit geput om andere jongeren te helpen. Regelmatig verbleven er voor kortere of langere tijd jongeren in hun woning die met zichzelf in de knoop zaten. Na zo’n rustperiode, waarbij die jongens niet meer dagelijks geconfronteerd werden met de gevaren van de maatschappij, braken er voor die jeugdigen betere tijden aan.

Het is een hele prestatie om 65 jaar met elkaar samen te zijn. Welk advies hebben de beide aan andere echtparen om samen zo lang lief en leed met elkaar te delen? ‘Je hebt allemaal wel eens problemen, maar je moet proberen daar overheen te stappen’, informeert Agaat. ‘We zijn nooit kwaad naar bed gegaan.’ En kijken de beiden uit om op een dag hun 75-jarig samenzijn te vieren? ‘Als het allemaal zo goed gaat als nu, is het prima. Maar anders mogen ze van boven me komen halen’, vertelt de vrouw met Voorschotense directheid. Jan kijkt liefdevol naar de vrouw met wie hij 65 jaar lang lief en leed heeft gedeeld en constateert: ‘Wat een geweldige vrouw heb ik toch, hè? Beter had ik het niet kunnen treffen!’