Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2011

Mobeye zorgt voor rustgevoelens

STREEK – De proef met een mobile alarmsysteem (Mobeye) zorgt voor een hoger veiligheidsgevoel bij slachtoffers van een inbraak. Ondanks het feit dat statistieken uitwijzen dat inbrekers na verloop van tijd weer terugkeren bij een eerder bezocht huis, heeft het systeem echter geen succes gehad bij het in de kraak grijpen van een dergelijke crimineel. Toch beschouwen de gemeenten van de Duin- en Bollenstreek en de politie Hollands Midden de Mobeye als een succes.

Voorheen gold de Bollenstreek als een inbraakarm gebied, maar daar is de afgelopen jaren flinke verandering in gekomen. Gemiddeld vinden er 50 inbraken per maand plaats, met forse pieken daarboven; met name als de R van Roven in de maand zit. Vooral de snelwegcriminelen, die continue wijken en dorpen uitzoeken welke vlak aan de snelweg en andere uitvalroutes liggen, zijn hiervoor verantwoordelijk. Op een gegeven moment waren de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom de enorme hoeveelheid woninginbraken zat. Namens deze gemeenten informeert burgemeester Corrie Langelaar (Lisse): ‘Sinds december 2010 wordt een Mobeye op basis van vrijwilligheid geplaatst bij slachtoffers van een inbraak. De reden hiervoor is, dat deze slachtoffers nieuwe spullen aanschaffen die weer aantrekkelijk zijn voor de criminelen. Op het moment dat er weer ingebroken wordt, kan de politie heel snel acteren. Daarnaast geeft de Mobeye een veiligheidsgevoel.’

Bij dertig slachtoffers is de Mobeye de afgelopen maanden geïnstalleerd en dan ging het met name om kleinere huishoudens met een hoekwoning. Huisdieren zoals katten en honden waren niet gewenst, omdat dit de kans op valse alarmen zouden verhogen. ‘Met dit systeem wordt de heterdaadkracht, de kans om een inbreker te pakken, sterk verhoogd’, aldus Theo Herseman van de Politieregio Hollands Midden en trekker van het Mobeye project.

Een van de mensen die de Mobeye uitgeprobeerd heeft, is Herman Hermans; bij zijn huis in Rijnsburg was een poging tot inbraak. ‘Mijn vrouw durfde daarna de tuin niet meer in; zo angstig was ze.’ Onder meer door het apparaat en de voortschrijdende tijd werd die angst allengs minder. Floor van Egmond uit dezelfde woonplaats verloor op een avond in maart geld en sieraden door ongewenst huisbezoek. ‘Dan staat de wereld op z’n kop. Je bent verslagen; zo’n inbraak heeft ontzettend veel impact op hoe ik naar de mens kijk. Het gebruik van de Mobeye heeft ons een stukje rust gegeven.’