Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.100, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2011

Massamoord

Column: De waan(zin) van de week

In Noorwegen veranderde een paradijselijk eilandje in een ware hel. De 32-jarige Anders Breivik vond het noodzakelijk om zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers tussen 14 en 18 jaar te realiseren. Op die manier kon hij aandacht krijgen voor zijn wens om één groot blond Europa te realiseren. Laat deze gebeurtenis voor Nederland een waarschuwing zijn: extreme uitspraken leiden tot extreme gedachtegangen bij mensen.

Hebt u nog vijftig miljard euro in de achterzak, waarde columnlezer? Hoe ontzettend ongrijpbaar dit bedrag is, werd perfect duidelijk gemaakt door minister-president Mark Rutte. Hij ging ervan uit dat Nederland in totaal 109 miljard euro zou bijdragen voor een nieuw steunpakket aan Griekenland. Daar zou 50 miljard euro aan bankengeld (lees: extra opslagen die banken aan de inwoners zullen doorberekenen) al bij in zitten. Nu blijkt dat de Nederlandse regering 109 miljard euro aan steunhulp heeft toegezegd, plus een garantstelling van 50 miljard, mochten de banken niet bereid zijn om dat bedrag bij te dragen. Want dat is namelijk de andere kant van de medaille: volgens het Europese akkoord worden de banken niet verplicht gesteld om bij te dragen aan het Griekse steunpakket. Ironisch genoeg maakt de fout van Rutte één ding wel heel duidelijk: of het nu 159 miljard euro is dat door de regering wordt weggegeven, of door de regering samen met de banken. Uiteindelijk zijn het de 17 miljoen inwoners van Nederland die dit bedrag moeten ophoesten: 9.352,94 euro per persoon, inclusief baby’s, peuters, kleuters en 65-plussers.

Het management van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis is ‘een beetje dom’ geweest. Op het moment dat eind vorig jaar bekend werd dat er sprake was van de aanwezigheid van de Klebsiellabacterie, verzuimden de heren dit te melden aan de RIVM. Ondertussen zijn al 27 mensen overleden die met deze multiresistente bacterie besmet waren. Of die bacterie hun dood ook daadwerkelijk veroorzaakt heeft, is onduidelijk, maar wel is zeker dat Klebsiella niet heeft bijgedragen aan een voorspoedig herstel. De managementwens om de bacterie-uitbraak stil te houden om zo imagoschade te voorkomen, is uiteindelijk verworden tot een mokerslag in het gezicht van de leidinggevenden. Ten koste van de levens van veel mensen. Hoe lang mogen dit soort bestuurders blijven zitten?

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Els Alderliesten (27): Nederlands danseres
Sanne Gresnigt (27): Nederlands danseres
Lucian Freud (88): Brits kunstschilder
Cees de Wolf (65): Nederlands voetballer
Ina van Faassen (82): Nederlands actrice en cabaretière
Amy Winehouse (27): Britse zangeres
Linda Christian (87): Mexicaanse acteur, allereerste Bond-girl
Elliot Handler (95): Amerikaanse mede-oprichtster van speelgoedconcern Mattel (fabrikant van Barbiepop)
Robert Ettinger (92): Amerikaans oprichter van het Cryonics Institute

Het woord van de week: Golffraude.